Derfor kan du godt vaske hænder i koldt vand

Når vi står på et offentligt toilet og bliver irriteret over at der ikke er varmt vand i hanen, så er der ingen grund til bekymring for at vores hænder ikke bliver rene.

 

For ifølge en ny undersøgelse fra Rutgers University i New Jersey er det ligegyldigt om vandet er varmt eller koldt, mens det formentlig er mere afgørende hvilken sæbe, der er.

"Mange har brug for at få en god følelse, når de vasker deres hænder, men for så vidt angår effektiviteten, viser denne undersøgelse os, at vandets temperatur ikke har betydning," siger Donald Schaffner, forsker og specialist inden for fødevarevidenskab.

I undersøgelsen fik 21 deltagere høje niveauer af uskadelige bakterier på hænderne flere gange over en seks måneders periode, før de blev bedt om at vaske hænderne i hhv. 15 grader, 26 grader eller 38 grader celsius koldt/varmt vand sammen med forskellige doser sæbe på enten 0,5 ml, 1 ml eller 2 ml.

"Denne undersøgelse kan have betydelige konsekvenser for vandenergiforbruget, da koldt vand sparer mere energi end varmt vand," siger Schaffner, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet ​​Journal of Food Protection.

"Og så lærte vi også at vi endda kan nøjes med at vaske hænder i 10 sekunder for at fjerne bakterierne."

"Selv om undersøgelsen tyder på, at der ikke er nogen forskel på mængden af ​​sæbe, der skal bruges, skal der gøres mere for at forstå præcis hvor meget og hvilken type sæbe der kræves for for at fjerne skadelige mikrober fra hænderne," siger medforfatter Jim Arbogast, vicepræsident for Hygiene Sciences and Public Health Advancements for GOJO, der producerer håndsæbedispensere og har været med til at finansiere undersøgelsen.

"Dette er vigtigt, fordi det største folkesundhedsproblem er at få både gæster og fødevaremedarbejdere til at vaske hænder, før de spiser eller forbereder mad samt efter at have brugt toilettet," siger Arbogast.

Resultaterne er væsentlige især for restaurant- og fødevareindustrien, fordi den amerikanske sundhedsstyrelse FDA hvert fjerde år udsteder retningslinjer, der i øjeblikket anbefaler, at VVS-systemer på fødevarevirksomheder og restauranter leverer vand ved 100 grader Fahrenheit (38 grader celsius) til håndvask.

Schaffner siger, at spørgsmålet om vandtemperatur er blevet debatteret i adskillige år uden nok videnskab til at bakke op nogen anbefaling om at ændre retningslinierne eller bevise, at vandtemperaturen gør en forskel i håndhygiejne. Mange stater fortolker faktisk FDA-retningslinjerne som et krav om, at vandtemperaturen for håndvask skal være 100 grader, siger han.

FDA planlægger at afholde en konference i 2018 for at diskutere de eksisterende regler og eventuelle ændringer, der skal foretages, og Schaffner ser gerne, at vandtemperaturpolitikken bliver revideret i samme omgang.

"Jeg tror, ​​at denne undersøgelse indikerer, at der bør ske en politikændring," siger Schaffner.

"I stedet for at have et temperaturkrav, bør politikken kun sige, at behageligt eller varmt vand skal leveres. Vi spilder energi på at opvarme vand til et niveau, der ikke er nødvendigt."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?