Skip to main content
En lang gåtur hjælper på din slidgigt i knæene.

6 råd mod slidgigt i knæene

Knirker eller smerter det i knæene når du går, så lider du formentlig af det mest typiske aldersomfænomen: Slidgigt.

{snippet start}

Flere hundredetusinder danskere lider af slidgigt i knæene, men selv om lidelsen ikke kan kureres, så kan du reducere udviklingen af sygdommen.

Slidgigt er en ledsygdom karakteriseret ved nedbrydning af brusk, ledbånd og knogler. Den mest almindelige slidgigt er i knæ, hofter, hænder og ryg.

Her er seks råd til at forebygge eller reducere udviklingen af slidgigt.

Gå en tur

Ifølge en undersøgelse i 2013 fra Boston University i Massachusetts kan daglige gåture reducere risikoen for slidgigt i knæene og det kræver ikke de 10.000 daglige skridt som oftest anbefales af hensyn til et generelt sundt helbred.

Resultaterne af et to-årigt studie, hvor forskerne fulgte 1.788 deltagere, viste at for hver tusinde skridt var deltagernes mobilitiet 16-18 procent mindre forringet to år senere. Og det ideelle antal skridt viste sig at være cirka 6.000 skridt dagligt.

Drop cola

Ud over at cola er fyldt med sukker, der i store mængder gør dig overvægtig, så er cola og andre sodavand også medvirkende til at forværre slidgigt i knæene hos mænd. Og det er uanset om du er overvægtig eller ej.

Det viste en undersøgelse fra Tufts Medical Center i Boston i 2013, hvor forskerne sammenlignede 2.149 patienter med slidgigt i knæet, der enten drak sodavand med sukker eller ikke drak sodavand.

Forskerne målte mellemrummet mellem deres to knæled flere gange over en to års periode og konstaterede at mænd, drak mere end fem sodavand om ugen havde mistet dobbelt så meget brusk.

Hvorfor ved forskerne ikke, men det skyldtes ikke overvægt for jo mere patienterne vejede,  des mindre brusk mistede de selv om de drak sodavand.

{snippet pagead}

slidgigt