Skip to main content

Sådan kan du gå dig fra slidgigt i knæene

{snippet modul199}
 
{module 187}

Risikoen for problemer i forbindelse med slidgigt i knæene bliver betragteligt mindre for hvert 1.000 skridt du går dagligt.

De fleste danskere oplever slidgigt i større elle mindre grad, men især slidgigt i kæ og hofter er handicappende og risikerer at gøre det umuligt at fungere i hverdagen.

Men ifølge en ny undersøgelse kan daglige gåture reducere risikoen for slidgigt i knæene og det kræver ikke de 10.000 daglige skridt som oftest anbefales af hensyn til et generelt sundt helbred.

Omkring 6 procent af befolkningen lider af slidgigt i knæene - dobbelt så mange kvinder som mænd. Op mod 45 procent af personer over 80 år lider af slidgigt i knæene.

De mest almindelige risikofaktorer er overvægt og tidligere brud eller andre knæskader.

Ifølge den nye undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet, Arthritis Care & Research, tyder alt på, at bare 6.000 skridt om dagen kan beskytte personer, der allerede har slidgigt eller risiko for slidgigt i knæene, mod mobilitets-problemer som f.eks at have svært ved at komme op fra en stol eller at gå på trapper.

6000 skridt er nok

Tidligere forskning har vist, at slidgigt i knæet er den hyppigste årsag til ældres mobilitetsproblemer, som gør gåture og trapper besværlige. Desuden medfører slidgigt at helt op til hver tiende med slidgigt i knæene har brug for hjælp til personlig pleje.

Undersøgelsen er baseret på et studie, hvor forskerne har fulgt 1.788 mennesker med - eller med risiko for - slidgigt i knæene. Deltagernes gåture blev målt over syv dage og deres mobilitet evalueret to år senere.

Resultaterne viste at for hver tusinde skridt var deltagernes mobilitiet 16-18 procent mindre forringet to år senere. Og det ideelle antal skridt viste sig at være cirka 6.000 skridt dagligt.

"Gåture er en billig aktivitet, og på trods af den almindeligt populære antagelse om at 10.000 skridt om dagen er optimalt viser vores undersøgelse, at kun 6.000 skridt er nødvendige for at minimere begrænsninger i bevægelsesfriheden. Vi opfordrer folk med eller i risiko for slidgigt i knæene til at gå mindst 3.000 eller flere trin hver dag, og i sidste ende mindst 6.000 skridt dagligt," siger dr. Daniel White fra Sargent College på Boston University i Massachusetts.