Kvinde på badevægt.Sørg for at leddegigten holder sig i ro ved at holde en sund vægt.

Hold en normal vægt hvis du har leddegigt

 

Mennesker med leddegigt kan være mere tilbøjelige til at opnå, at sygdommen falder til ro – såkaldt remission - hvis de opretholder en sund kropsvægt.

En ny undersøgelse viser, at de tungeste havde næsten 65 procent lavere odds for at opnå remission, og det samme gjaldt mennesker, der var undervægtige.

"Medicin mod leddegigt er ikke så effektiv på overvægtige," siger dr. Susan Goodman, der er reumatolog på Hospital for Special Surgery i New York City.

Rigtig mange mennesker har rheumatoid arthritis, der er en kronisk tilstand, der forårsager smertefulde ledhævelse, som kan føre til deformitet. Sygdommen er tre gange mere almindelig hos kvinder, og begynder typisk i alderen 30 til 60 år.

Et vigtigt mål med behandlingen af leddegigt er at sikre, at patienterne har ingen eller en lav inflammation, så der ikke er tegn på aktiv sygdom.

”De gigtpatienter, der opnår remission, får en betydelig reduktion i symptomerne,” siger Goodman. Hun betegner opnået remission, som når patienterne ikke længere føler træthed, har hævelser i ledsamlinger og kortvarig morgen ledstivhed.

I den aktuelle undersøgelse fulgte forskerne næsten 1.000 patienter i tre år. De havde alle udviklet sygdommen i en tidlig alder.

Forskerne fandt, at mennesker, der var undervægtige havde 45 procent lavere chance for at opnå remission end folk med normal vægt. Og mennesker, der var kraftigt overvægtige (med et BMI mellem 35 og 40) eller var sygeligt overvægtige (BMI over 40) havde ca. 50 til 60 procent lavere chance for at opnå remission af deres leddegigt.

"Fedme er en væsentlig barriere for, at patienterne reagerer på behandling," siger Daniel White, der er professor i fysioterapi ved University of Delaware i Newark.

Forskerne fandt også, at visse patienter var mere tilbøjelige til at opnå en vedvarende remission. Det var mennesker, der ikke røg og tidligt kom på lægemidlet methotrexat. Undersøgelsen fandt også, at folk, der reagerer hurtigt på behandling, ofte opnår en vedvarende remission.

Lette øvelser 

Goodman siger, at forskerne var overraskede over at se, at fedme syntes at spille så stor en rolle for, om nogen gik i remission. Hun mener, at inflammation forbundet med fedme kan være grunden.

Forskerne er imidlertid usikre over, hvorfor undervægtige har svært ved at gå i remission. De mener, det kan skyldes, at undervægtige kan have været mere tilbøjelige til at være rygere eller at have en anden sygdom, der forårsager betændelse. 

Uanset vægten, så anbefaler forskerne fysisk aktivitet, der ofte er nyttig for mennesker med leddegigt, fordi det kan forhindre nogle af de hævelse, der følger med sygdommen.

Goodman råder leddegigtpatienter til at gå i gang med skånsomme øvelser. ”Løb og jogging kan være smertefuldt for ømme led, men regelmæssige gåture, cykling og svømning er meget gavnligt for patienter med reumatoid artrit,” siger hun.

Resultaterne fra den nye forskning er netop blevet præsenteret på American College of Rheumatology´s årlige møde i Boston.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?