Der er god grund til at beskytte sig mod luftforureningen i Kina - også af hensyn til hjernen.

Luftforurening øger kvinders risiko for demens

Kvinder, der udsættes for forurenende småpartikler fra f.eks. biler, har over 80 procent større risiko for demens eller kognitive problemer.

 

Det viser en kombination af museforsøg og analyse af data om over 3.500 kvinder over 65 år i hele USA.

Forskere fra University of Southern California (USC) fandt, at ældre kvinder, der bor på steder med partikel-koncentrationer, som overstiger den amerikanske miljøstyrelses grænser, har 81 procent større risiko for kognitiv tilbagegang og er 92 procent mere tilbøjelige til at udvikle demens og Alzheimers.

Hvis deres resultater holde stik kan luftforurening være ansvarlig for omkring 21 procent af demenstilfælde.

"Mikroskopiske partikler genereret af fossile brændstoffer komme ind i vores krop direkte gennem næsen ind i hjernen," fortæller professor Caleb Finch fra USC Leonard Davis School of Gerontologi og medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i Nature-tidsskriftet Translational Psychiatry.

"Celler i hjernen behandler disse partikler som angribere og reagerer med inflammatoriske responser, der med tiden synes at forværre og fremme Alzheimers sygdom," forklarer han.

"Selvom sammenhængen mellem luftforurening og Alzheimers sygdom er en ny videnskabelig grænse har vi nu bevis for, at luftforureningen, ligesom tobak, er farligt for den aldrende hjerne."

Forskerne analyserede data fra 3647 kvinder mellem 65 og 79 år fra Women Health Initiative Memory Study, der har oplysninger om kvinder i 48 stater, som ikke havde demens, da de tilmeldte sig.

Forskerne udsatte dertil hunmus, der bærer genet apoE4, som øger Alzheimers-risikoen, for luftforurening i nanostørrelse i 15 uger. Sammenlignet med kontrolgruppen akkumulerede disse Alzheimers-disponerede mus helt op til 60 procent mere amyloid plaque - de giftige formeringer af proteinfragmenter, som forværrer udviklingen af Alzheimers.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Hukommelse | mar 28, 2014

Glemsomhed skyldes måske genvariant

Hvis du glemmer meget, ligger forklaringen måske i dine gener. En ny undersøgelse har…

De negative virkninger viste sig også stærkere hos kvinder, der havde apoE4-genet.

"De eksperimentelle data viste, at eksponering af mus for luftpartikler beskadigede neuroner i hippocampus, hukommelsescentret, der er sårbart over for både hjernens aldring og Alzheimers sygdom."

De problematiske stoffer - kaldet PM2,5 - er fine, inhalerbare partikler med diametre på 2,5 mikrometer eller mindre. Et menneskehår er omkring 70 mikrometer i diameter, hvilket gør det 30 gange større end den største PM2,5.

Tidligere undersøgelser har knyttet langvarig udsættelse for høje PM2,5-niveauer til mindre grå og hvid substans i vigtige hjerneområder som frontallappen, der udfører tænkning, beslutningstagning og planlægning.

For hver 3,5 mikrogram PM2,5 pr. kubikmeter luft faldt den hvide substans (isolerede nervefibre, der forbinder forskellige hjerneområder) med 6 kubikcentimeter, viste en tidligere undersøgelse således.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Demens | nov 12, 2015

Sådan kan humor afsløre demens

Er din mand begyndt at grine mere af falde-på-halen komik, så er han måske på vej til at…

Forskerne undersøgte kun kvinder og hunmus, men vil i fremtidige undersøgelser omfatte begge køn for at evaluere om mænd også rammes og finde ud af hvordan PM2,5 interagerer med cigaretter og andre forurenende stoffer.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?