De kan afsløre om du har demens
Stifteren af Microsoft Bill Gates og TV-stjernen Oprah Winfrey har to af verdens mest kendte ansigter og de kan afsløre om du har demens.
Sammen med ikoniske personligheder som Albert Einstein, Elvis Presley og John F. Kennedy er de kendt i hele verden, fordi vi har set og hørt dem igen og igen.
Nu tyder ny forskning derfor på, at midaldrende, der ikke kan genkende eller navngive nogle af de allermest kendte personligheder, lider af en bestemt type tidlig demens.
Primær progressiv afasi rammer som regel både mænd og kvinder i alderen 40 til 65 år. Sygdommen er hovedsagelig kendt for at forstyrre sprogfærdighederne, hvilket gør det svært for patienterne at forstå eller finde de rigtige ord, når de forsøger at formulere deres tanker.
Med de nye resultater in mente har forskerne fundet en enkel, billig og nem måde at screene patienterne på.
Læs også: Kvinder husker ansigter bedre end mænd
"Selv om der indgår viden om kendte ansigter i andre tests, så indeholder de ikke elementer, som yngre personer kan forholde sig til,” siger studiets forfatter, Tamar Gefen, der er klinisk psykologi og Ph.d. kandidat ved Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago til tidsskriftet Neurology.
I undersøgelsen indgik 30 patienter, hvoraf 60 pct. var kvinder. De var allerede diagnosticeret med primær progressiv afasi. Derudover deltog 27 raske mennesker.
Store forskelle
I gennemsnit var undersøgelsens deltagere omkring 62 år. De blev alle bedt om at se på 20 sort-hvide billeder hentet fra internettet. De 20 fotos repræsenterede kulturelle ikoner som Prinsesse Diana, Martin Luther King Jr., Elvis Presley og Muhammad Ali. Omkring halvdelen af billederne forestillede mennesker, der stadig er i live.
Deltagerne blev først bedt om at give det fulde navn på den person, de så. Det trak op, hvis personen kun kunne huske enten et fornavn eller efternavn. Kunne de overhovedet ikke huske navnet, blev de bedt om at give en beskrivelse af personen. Samtidig blev testpersonerne MR hjernescannet for at kortlægge evt. uregelmæssigheder i forbindelse med primær progressiv afasi.
Resultatet viste, at de raske klarede sig langt bedre end patienterne med primær progressiv afasi.
I den raske gruppe var 93 pct. i stand til at sætte et navn på et berømt ansigt, mens det kun var 46 pct. i gruppen med primær progressiv afasi.
Selv om 97 pct. i den raske gruppe enten kunne genkende eller beskrive ikonerne, så gjaldt det kun 79 pct. i demensgruppen.
Samtidig viste hjernescanningerne, at de, der havde svært ved at huske navnet på berømtheden, samtidig var mere tilbøjelige til at have vævstab i venstre tindingelap i hjernen, mens de, der havde svært ved ansigtsgenkendelsen havde vævstab i begge sider.
"Vi håber, at det nye værktøj kan indarbejdes som et af flere tests, der skal bruges til yngre patienter, der specifikt klager over vanskeligheder ved at navngive kendte menneskers ansigter, ” siger Tamar Gefen.