30 gram chokolade ugentligt kan beskytte dig mod hjerteflimmer

Kvinder, der spiser chokolade bare en gang ugentligt, har en mindre risiko for hjerteflimmer.

 

 

Det viser en stor undersøgelse med 55.000 danskere mellem 50 og 64 år, der blev fulgt i gennemsnit 13,5 år.

Undersøgelsens deltagere blev ved deltagelsen i Kræftens Bekæmpelse store kost-, kræft- og helbredsstudie i 1993 bedt om at oplyse deres forbrug af chokolade - og siden har forskerne undersøgt deres helbred og om de er blevet ramt af hjerteflimmer eller atrieflimren, som det egentlig hedder.

En ud af fire voksne vil sandsynligvis udvikle atrieflimren på et eller andet tidspunkt i livet. Det er ikke klart præcis, hvad der forårsager det, men der er i øjeblikket ingen kur og heller ingen oplagt måde at forebygge det.

I 1993 var man ikke så bevidst om forskellen på mælkechokolade og mørk chokolade, så hvilken chokolade deltagerne spiste vides ikke, men som i de fleste andre lande spises mest mælkechokolade, hvor kakao-indholdet er lavt (omkring 30 procent).

Da især mørk chokolade har været forbundet med forskellige forbedringer af hjertekar-systemet, ønskede forskerne at se, om chokolade også kunne være forbundet med en lavere risiko for atrieflimren.

Resultaterne viser, at der var en optimal sammenhæng mellem et ugentligt forbrug af chokolade hos kvinder på en portion (30 gram) og en lav risiko for atrieflimren. Hvis de spiste mere end 30 gram (desværre) var fordelen i forhold til atrieflimmer mindre.

Hos mænd var det optimale forbrug for at reducere risikoen for atrieflimren større - nemlig 2-6 ugentlige portioner.

En ugentlig portion chokolade medførte en 21 procent lavere risiko for hjerteflimmer hos kvinder, mens mænd, der spiste 2 til 6 ugentlige portioner havde en 23 procent lavere risiko.

I overvågningsperioden, som i gennemsnit var på 13,5 år, blev 3.346 nye tilfælde af atrieflimren diagnosticeret. Efter at have taget højde for andre faktorer relateret til hjertesygdomme var risikoen for at blive diagnosticeret for atrieflimren 10 procent lavere hos personer, der spiste 1-3 portioner chokolade om måneden end hos dem, der spiste mindre end en portion om måneden.

Denne forskel var også tydelig på andre niveauer: 17 procent lavere for en ugentlig portion; 20 procent lavere for 2-6 ugentlige portioner; og 14 procent lavere for en eller flere daglige portioner.

Analyser af kønsforskelle viste, at forekomsten af ​​atrieflimren var lavere blandt kvinder end blandt mænd uanset hvor meget chokolade de spiste.

Forskerne, der bl.a. inkluderer Anne Tjønneland, der er forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, pointerer dog at undersøgelsen ikke kan drage konkrete konklusioner om årsag og virkning, hvortil kommer at mælk kan sænke niveauerne af de fordelagtige forbindelser i chokolade, der har betydning for hjertesundhed.

"Men uanset at det meste af den chokolade, der blev brugt i vores stikprøve, sandsynligvis indeholdt relativt lave koncentrationer af de potentielt beskyttende ingredienser, observerede vi stadig en robust statistisk signifikant forbindelse," lyder det fra forskerne, der hat fået deres studie offentliggjort i tidsskriftet Heart.

I tidsskriftet pointerer læger fra Duke Center for Atrial Fibrillation i North Carolina, USA, i en kommentar til undersøgelsen, at chokoladeelskerne i undersøgelsen var sundere og mere højtuddannede - faktorer forbundet med bedre generel sundhed - hvilket kunne have påvirket resultaterne.

For det andet var forskerne ikke i stand til at tage hensyn til andre risikofaktorer for atrieflimren, såsom nyresygdom og vejrtrækningsproblemer om natten (søvnapnø). Og undersøgelsen omfattede kun diagnosticerede tilfælde af atrieflimren, hvilket gør det vanskeligt at afgøre, om chokolade er forbundet med en lavere risiko for atrieflimren eller kun med indlysende symptomer.

"Uanset begrænsningerne i den danske chokoladeundersøgelse er resultaterne interessante og berettiger yderligere forskning, især i betragtning af vigtigheden af ​​at identificere effektive forebyggelsesstrategier for atrieflimren," siger lægerne fra Duke.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?