Medicin-pause øger risikoen for knoglebrud
Får du såkaldte bisfosfonater som medicin mod knogleskørhed, så bør du passe ekstra på, hvis du holder medicin-pause.
Ifølge en ny undersøgelse fra Loyola Medicine fik næsten hver femte kvinde, der holdt pause fra medicin mod knogleskørhed kaldet bisfosfonater en fraktur. I løbet af en seksårig opfølgningsperiode varierede den årlige forekomst af brud fra 3,7 procent til 9,9 procent, hvoraf de fleste brud forekom i fjerde og femte år.
Patienter, der tager medicin mod knogleskørhed i længere tid, anbefales normalt midlertidigt at afbryde behandlingen for at forhindre sjældne, men alvorlige bivirkninger i kæben og lårene.
Patienter med højrisiko for brud, der tager medicinpause bør nøje følges, især hvis den forlænges, siger dr. Pauline Camacho, der er seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Endocrine Practice.
Bisfosfonater er den mest almindelige medicin ordineret mod knogleskørhed. Medikamenterne bremser nedbrydningen af knogler og hjælper med at opretholde knogletætheden og reducerer risikoen for brud.
Bisfosfonater har været forbundet med osteonekrose i kæben (ONJ) og atypisk lårbensbrud. ONJ opstår, når kæbebenet udsættes, typisk efter en tandbehandling, og begynder at svække og dø. Et atypisk lårbenbrud er et usædvanlig brud på lårbenet, der kan forekomme selv ved normal vægtbelastning.
For at mindske risikoen for disse bivirkninger anbefaler American Association of Clinical Endocrinologists og American College of Endocrinology, at kvinder med moderat risiko for knogleskørhed tager en medicinferie efter fem års oral og tre års intravenøs bisfosfonatbehandling. Kvinder med højere risiko for osteoporose bør tage en medicinferie efter 10 års oral og seks år med intravenøs bisfosfonatbehandling.
Der er dog minimale data for hvor længe medicinferien skal vare. Loyola-undersøgelsen blev derfor designet til yderligere at karakterisere den øgede brudrisiko hos patienter, der tager medicinpause. Den retrospektive undersøgelse undersøgte 371 kvinder og 30 mænd med osteoporose eller osteopeni (forstadie til knogleskørhed), der havde holdt medicinferie. Patienterne havde taget bisfosfonater i gennemsnit 6,3 år før påbegyndelse af medicinferier. De to oftest foreskrevne bisfosfonater var alendronat, taget af 62 procent af patienterne og risedronat, taget af 34 procent af patienterne.
62 patienter (15,4 procent) oplevede brud efter at have været på medicinferie. De mest almindelige steder var håndleddet, foden, ribben og rygsøjlen. Fodbrud betragtes dog ikke i øjeblikket som osteoporotiske frakturer. Ofrene var ældre og havde lavere knoglemineraltæthed i begyndelsen af undersøgelsen. Efter at have fået frakturerne blev patienterne sat tilbage i behandlingen med bisfosfonater.
Medicinferie kræver yderligere vurdering, understreger forskerne derfor.
"Patienter, der begynder på medicinferier med høj risiko for brud på grund af knoglemineraltæthed, alder eller andre kliniske risikofaktorer, skal følges tæt under pausen, især hvis pausen er lang. Frakturrisikoen skal regelmæssigt vurderes under medicinferien og behandlingen eventuelt genoptages."