Skip to main content
Risikoen for brystkræft kan reduceres markant ved at følge nogle vigtige råd.

6 vigtige råd mod brystkræft

Tæt på 5.000 danske kvinder rammes hvert år af brystkræft, men du kan reducere din risiko markant ved at følge nogle vigtige råd.

{snippet start}

Brystkræft er  kun arvelig i 5-10 procent af tilfældene, hvilket vil sige at langt de fleste kvinder kan reducere deres risiko ved at leve sundt.

Siden 1940erne er hyppigheden af brystkræft næsten fordoblet efter at man har taget højde for befolkningsstørrelse og alderssammensætning, hvilket også antyder, at livsstil - eller miljø - har stor betydning.

Her er seks proaktive ting, du selv kan gøre for at minimere din risiko.

1. Tab dig

Det har ikke betydning for din risiko for at få brystkræft, om du er æble- eller pæreformet. Det har din samlede kropsvægt derimod, viste en undersøgelse i 2014 fra American Cancer Society.

En anden undersøgelse fra 2014 viste, at for hver 5 points stigning i BMI øges risikoen for brystkræft med 5 procent.

Andre undersøgelser har vist at overvægtige kvinder har en 25 procent højere risiko efter overgangsalderen, men ikke nødvendigvis før overgangsalderen.

"Vi ved, at hvis kvinders vægtøgning sker i voksenalderen, så er det en af de vigtige risikofaktorer for brystkræft hos kvinder efter overgangsalderen.  Men det har ikke nogen betydning, hvilken form, du har, men hvilken form, du er i,” siger forskerne fra American Cancer Society.

{snippet pagead}

søvn, brystkræft, motion, fisk