Den dybe søvn afgørende for dit immunsystem
I mere end et århundrede har forskerne vist, at søvn er vigtig for at fastholde minder og nu viser det sig også at søvnen er vigtig for immunsystemets hukommelse.
Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse fra universitetet i Tübingen, Baden-Württemberg, Tyskland, hvor forskerne mener at kunne bevise, at dyb REM-søvn er afgørende for at kroppens immunsystem husker patogener.
"Selv om det har været kendt i lang tid, at søvn er vigtig for dannelse af langtidshukommelsen, så er tanken om, at søvn er vigtig for alle kroppens minder, efter vores opfattelse helt nyt," siger senior forfatter Jan Born, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Tendencies in Neurosciences.
"Vi betragter vores opfattelse om dannelse af en biologisk langtidshukommelse, hvor søvn spiller en afgørende rolle, som en ny udvikling i søvn- og hukommelsesforskning."
Immunsystemet "husker" et møde med en bakterie eller virus ved at indsamle fragmenter fra fejlen ved at skabe hukommelses T-celler, som lever i måneder eller år, og hjælper kroppen med at genkende en tidligere infektion og hurtigt reagere. Disse hukommelses T-celler synes kun at gemme kernenoplysninger om patogenerne, da kun T-celler, der lagrer oplysninger om de mindste fragmenter, fremkalder en reaktion. Udvælgelsen af kerneoplysninger giver hukommelses-T-celler mulighed for at opdage nye patogener, der ligner, men ikke er identiske, med tidligere bakterier eller virus.
{module also sleep}
Tidligere undersøgelser har vist, at de langsigtede stigninger i hukommelses-T-celler er forbundet med dyb REM-søvn nætter efter en vaccination. Tilsammen understøtter resultaterne det synspunkt, at REM-søvn bidrager til dannelsen af langtidshukommelsen om abstrakt, generaliseret information, som kan sikre immunologiske reaktioner. Den indlysende konklusion er derfor også, at søvnmangel kan udgøre en fare for din krop.
"Hvis vi ikke sover vil immunsystemet fokusere på de forkerte dele af patogenet," siger Born.
"For eksempel kan mange vira let mutere visse dele af deres proteiner for at undgå immunresponser. Hvis der er for få af de T-celler, der kan genkende patogenerne, så må de alle bekæmpe det. Derud over er der tegn på, at de hormoner, der frigives under søvnen, gavner kommunikationen mellem antigen-præsenterende og antigen-genkendelse af celler, og mangel på søvn kan betyde, at vi mangler disse vigtige hormoner," siger Born.