Sådan opfatter andre dig hvis du sover for lidt

Har du problemer med at sove, så risikerer du ikke bare forskellige helbredsproblemer, men også at blive socialt forkastet.

 

Det kan nemlig godt være, at du tror, at de tunge øjenlåg, mørke rande og grå kulør kan skylles væk med noget koldt vand - og at ingen alligevel bemærker, at du ser træt ud.

Men nej, så let er det desværre ikke.

Bare to nætter med afbrudt og dårlig søvn kan få dig til at virke mindre attraktiv for andre og, endnu værre, gøre dem mindre interesserede i at være sammen med dig.

Det viser en undersøgelse fra Karolinska Institutet i Sverige og New York University, hvor forskere har bedt 25 deltagere om at medvirke i søvnforsøget og derefter bedt 122 andre deltagere om at vurdere billeder af søvn-deltagerne efter en god nats søvn og to dårlige nætters søvn.

"Folk synes at kunne afsløre, hvornår der er behov for mere søvn og er mere tilbøjelige til at droppe dem i så fald", skriver forskerne i en artikel i tidsskriftet Royal Society Open Science.

De 25 søvn-deltagere fik taget deres billede to gange - en gang efter to på hinanden følgende nætter med normal søvn (ca. 7,5 timer) og igen efter to sammenhængende nætter med dårlig søvn (ca. 4,25 timer).

I begge sæt billeder blev deltagerne fotograferet i en grå T-shirt, med deres hår trukket væk fra deres ansigter og fik besked om ikke at bruge sminke.

Derefter viste forskerne billederne til et 122 andre deltagere, der blev bedt om at vurdere søvn-deltagerne ud fra hvor attraktive, sunde, søvnige og troværdige de så ud.

De blev også spurgt, i hvilket omfang de ville deltage i sociale aktiviteter med personen på billedet.

Undersøgelsens forfattere fandt generelt, at de bedømmende deltagere var mindre villige til at mødes med træt udseende søvndeltagere. De synes også at de var mindre attraktive, mindre sunde og mere søvnige.

"Hvis du fortæller nogen, at de ser trætte ud, siger det måske mere om din opfattelse af dem end du tror," skriver forskerne.

Undersøgelsen går ikke mærmere ind på hvorfor manglende søvn får andre til at undgå dig, men forfatterne har en hypotese. De forklarer, at blodgennemstrømningen til huden fremmes stærkt af søvn. Får vi ikke nok søvn, fører det måske til begrænset blodgennemstrømning til huden, hvilket igen får os til at se mere blege og trætte ud.

"Vi er stadig ikke sikre på det," siger Tina Sundelin, post. doc. i psykologi hos både Karolinska Institutet i Sverige og New York University.

"Hængende og hævede øjenlåg skyldes nok noget andet end blodgennemstrømning, men vi har ikke undersøgt det nøjere endnu."

Hun tilføjer, at ikke alle ser værre ud efter et par dages dårlig søvn.

"For nogle deltagere var det meget klart i hvilken tilstand de var på billedet, og for andre var der næsten ingen forskel mellem de to billeder," siger Sundelin.

"Et par deltagere blev endda klassificeret som mere attraktive efter for lidt søvn."

Og her er mere godt nyt: Kaffe og makeup kan hjælpe dig til at se mere vågen ud, siger Sundelin.

"Noget så let som at smile kan hjælpe. En undersøgelse fra 2013 viste, at søvnberøvede mennesker ser lidt mere triste ud, så at smile mere kan yderligere modvirke virkningerne af at se træt ud."

Men selv om du kan kompensere med makeup, smil og kaffe, så opfordrer hun dig stadig til at prioritere at få mere søvn.

"Det giver også andre fordele," siger hun.

 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?