Kvinde med inhalatorHar man KOL gælder det om at være opmærksom på alle de irritationselementer, der kan sætte gang i et anfald.

6 almindelige grunde til KOL-anfald

 

KOL er en modbydelig lungesygdom, der giver besvær med at trække vejret, men man kan begrænse ntallet af anfald ved at være opmærksom på en række almindelige risikofaktorer.

Oftest skyldes sygdommen cigaretrygning, men det er ikke den eneste årsag. I alt menes omkring 430.000 danskere at være ramt af sygdommen, men cirka 200.000 er ikke klar over det. 

KOL er en forkortelse af Kronisk Obstruktiv Lungesygdom og er kendetegnet ved vejrtrækningsbesvær, hosten og hvæssende vejrtrækning, som kan sættes i gang af flere forskellige årsager. Så har du tendens til åndenød, hosten og slim, så læs her.

1. Varme

Selv raske mennesker kan få åndenød i varmt vejr kombineret med høj luftfugtighed. KOL-patienter skal overveje at blive indendørs og forsøge at holde en luftfugtighed omkring 40 procent. Undgå at tørre tøj indendørs og anskaf dig evt. en aircondition og en affugter. Det kan også være en ide at tænde emhætten. Sørg evt. for at lufte ud et par gange om dagen i 5-10 minutter.

2. Luftforurening

Varme har også en tendens til at øge luftforureningen, men selv små mængder partikler i luften kan påvirke KOL-patienter. Især udstødningsgasser fra biler og andre forbrændingsmotorer kan udløse en reaktion. "Nogle af partiklerne i byens luftforurening er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje, men kan trækkes dybt ind i de små luftveje, hvor de lagrer sig og forårsager betændelse," siger dr. Michael W. Sims, der er lektor og direktør for klinisk forskning ved Penn Medicine Airways Biology Initiative i Philadelphia. På dage med et højt ozonniveau eller pollental bør man også blive indendørs.

3. Frost

I koldt vejr med høj chillfaktor grundet stærk vind gælder det om at have noget at dække mund og næse med for at kunne trække vejret ubesværet. En undersøgelse af patienter med KOL offentliggjort i European Respiratory Review har vist at længerevarende kulde især påvirker risikoen for åndenød. Undersøgelse af patienter, der blev indlagt med åndenød pga. KOL, viste at vindfaktoren havde størst betydning for indlæggelsen. Desuden viste undersøgelsen at anfaldene blev værre, hvis kuldeperioden havde varet mere end otte dage.

  • 1
  • 2
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?