Arbejdsmiljøet kan øge din KOL-risiko
Det er en dårlig idé at ryge, men hvis du også arbejder i et belastet arbejdsmiljø med støv, røg og damp, så er det en rigtig, rigtig dårlig idé.
Det viser en undersøgelse fra Danmarks Lungeforening, der påpeger, at forekomsten af KOL er dobbelt så høj blandt borgere, der arbejder i et belastet arbejdsmiljø, og som ofte ikke har nogen uddannelse eller i hvert fald kun en kort uddannelse, i forhold til andre.
Gør din arbejdsplads ikke noget for at hjælpe dig med at holde dine lunger sunde, bør du måske også både på egne og dine kollegers vegne råbe op.
Mange arbejdspladser har i de seneste år været stærkt fokuserede på at skabe et godt arbejdsmiljø, hvor man undgår støv og røg.
Men ifølge den nye sundheds- og forebyggelsesminister, Nick Hækkerup (S), bør fremtidens arbejdspladser spille en mere aktiv rolle i forbindelse med forebyggelse og medarbejdernes generelle sundhed.
”Især mht. mændene er arbejdspladsen måske det bedste sted at tage fat i en mere praktisk tilgang til sundhed. Det virker bedre for mændene, hvis vi tager fat i dem, dér hvor de arbejder, og hvor kollegerne måske også involverer sig,” siger Nick Hækkerup.
”Det er ikke bare den enkeltes ansvar, at vi forebygger de store folkesygdomme. Hvis der er mennesker, som ikke går til lægen for f.eks. at få tjekket deres lunger, så må vi jo komme ud på arbejdspladserne. Alle skal spille sammen for at løfte det her problem,” siger han.
Dyr sygdom
I Danmark har vi ikke kun den højeste KOL-dødelighed i Vesteuropa, vi har også den højeste KOL-sygelighed.
Vi er nemlig alt for dårlige til at få målt vores lungefunktion, så sygdommen kan opdages så tidligt som muligt. Erfaringen viser nemlig, at patienter med KOL får en væsentlig bedre livskvalitet og færre symptomer ved korrekt og tidlig indsats, fordi det kan bremse sygdomsudviklingen og mindske akutindlæggelserne, som står for 70 pct. af behandlingsomkostningerne.
For KOL er et dyrt bekendtskab.
Ikke kun for den enkelte, men også for hele samfundet. Der er hvert år 54.000 ambulante besøg hos lægen som følge af KOL, og dertil kommer 25.300 akutte indlæggelser. Og det koster.
Det samlede samfundsøkonomiske tab pga. tabt eller mindsket arbejdsevne blandt KOL-patienter er ca. 3 mia. kr. Dertil kommer behandlingsudgifter, kommunale plejeudgifter og offentlige overførselsindkomster.
Alt i alt løber regningen op i omkring 10 milliarder kroner, som vi alle sammen skal være med til at betale.
Læs mere på www.lunge.dk