Skip to main content

Sådan undgår du tørre slimhinder

{snippet modul199}
 
{module 187}

Næsten hver anden kvinde i overgangsalderen har oplevet problemer med smerter eller gener i underlivet i forbindelse med sex, men kun et fåtal bliver behandlet.

Og det går hårdt ud over livskvaliteten og det almene velbefindende, mener overlæge Annemette Lykkebo, der betegner symptomerne som invaliderende.

”Tusindvis af danske kvinder går rundt og har det rigtig dårligt i forbindelse med deres overgangsalder. Og selv om der let kan gøres noget ved det, så er det kun få, der søger hjælp enten af uvidenhed eller forlegenhed. Og det er synd og skam,” siger Annemette Lykkebo fra Gynækologisk-Obstetrisk afdeling på Sygehus Lillebælt i Kolding.

Gennemsnitsalderen for at holde op med at menstruere er 51 år, og 22 pct. af kvinderne oplever gener i form af tørhed i skeden omkring det tidspunkt. Kort efter menopausen oplever 32 pct. gener, og tre år efter menopausens begyndelse har 47 pct. gener.

”Årsagen til, at generne tiltager, er, at kvindernes østrogenniveau falder i forbindelse med og efter menopausen, og dermed øges hyppigheden af generende symptomer,” siger hun.

Symptomerne omfatter gener som tørre slimhinder, svie, tørhed, kløe og smerter i skeden, og i mange tilfælde også hovedpine, depression, vandladningsbesvær, søvnforstyrrelser og dårligt psykisk velbefindende.

Manglende sexlyst

”Vi ved, at mellem 38 og 45 pct. af kvinderne i overgangsalderen får smerter ved samleje, og da smerter er en af de væsentligste årsager til, at kvinden ikke kan blive ophidset, så kommer hun ind i en negativ spiral.

Den manglende ophidselse medfører nemlig, at hun ikke kan blive våd, og så forsvinder lysten til sex, og det forringer livskvaliteten i betydelig grad,” siger Annemette Lykkebo.

Hun påpeger, at den mandlige part i et forhold, skal huske på, at der er en kvinde i den anden ende.

”Flere og flere mænd får ordineret Viagra, og i den forbindelse er det vigtigt, at de også er opmærksomme på kvinden, for der skal nu engang to til at få et forhold til at fungere. Det bør både lægerne og mændene huske, og så må kvinderne gøre opmærksom på - og gøre noget ved - deres tørre slimhinder, der kan føles som sandpapir og derved gøre samlejet meget smertefuldt,” siger hun.

Annemette Lykkebo mener, at det er vigtigt, at både de praktiserende læger og kvinderne selv, bringer problematikken på bane, så der kan gøre noget ved det.

Enkel og effektiv behandling

”Der findes i dag forskellige behandlingsmuligheder, og de er alle enkle, effektive og uden risici,” siger hun.

”Har man flere af de generende symptomer på én gang, kan man give en hormontablet, der fordeler sig rundt i kroppen. Har man kun problemer i skeden kan man enten give en tablet eller stikpille, der udelukkende virker lokalt. Nogle foretrækker tabletten frem for stikpillen, da stikpillen kan give anledning til, at der kommer et ”skvulp” af udflåd, når den er smeltet. Andre foretrækker stikpillen, der giver mere ”smørelse”.

Vagifem tabletten kan tages på alle tider af døgnet. Den ligger for enden af en pind, man fører ind i skeden. Man ligesom 'skyder' hormontabletten ind i skeden, hvor den sætter sig fast på slimhinden.

Stikpillen Ovestin skal tages ved sengetid. Den lægges ind i skeden. Begge skal i begyndelsen tages hver dag i 14 dage for at bygge de tørre slimhinder op. Herefter tages en dosis to gange om ugen som vedligeholdelsesbehandling.

Endelig er der den mulighed, at man sætter en Estring op i skeden. Det er en blød gummiring, der er beklædt med små mængder hormoner, der langsomt frigives over tre måneder, hvorefter man skifter ringen.

”De tre muligheder har lige god effekt og ingen risici, da hormonet gives lokalt i så lille en koncentration, at det ikke kan måles i en blodprøve. Så man må prøve sig frem til at finde ud af, hvad man har det bedst med,” siger Annemette Lykkebo.

Hun opfordrer kvinderne til at få gjort noget ved generne, da 85 pct. af alle kan hjælpes på forholdsvis kort tid.