By Irene Oestrich on onsdag, 17. september 2014
Category: Psykologi

Gift dig til lykke!

Ægteskab i sig selv er ikke en garanti for at føle sig lykkelig. Den største indikator for lykke er , om man tænker nedbrydende eller opbyggende om sig selv og andre.

Da lykkeforskeren Sonja Luybomirski for et årti siden meldte ud, at der er en stærk forbindelse mellem lykke og det at gifte sig og blive i ægteskabet, blev det genstand for mange diskussioner verden over.  Var tallene nu pålidelige? Hvorfor var der så 48 pct., som endte i skilsmisse osv.  Men rådet er stadig: Gift dig til lykke, aldrig til penge!

Et solidt ægteskab synes at have mange gavnlige virkninger.  Det er imidlertid lidt mere kompliceret end, at du bliver et lykkeligt menneske, hvis du er gift.

Det viser sig, at de, der bliver i ægteskabet og faktisk er lykkelige, også kunne opnå lykke og tilfredshed, inden de var gift.  Selve det at dele tilværelsen, opgaverne, problemerne og økonomien med nogen giver mere ro og bedre levevilkår i form af sex, anerkendelse, kærlighed og omsorg, og det er lettere i et forhold.

Ægteskabet er mere blevet et socialt valg end en nødvendighed. Samliv uden juridisk binding er noget, rigtig mange foretrækker. Det er den sjælelige samhørighed, der bringer glæde og gør livet mere værd at leve, og som er drivkræften for de fleste, der leder efter eller bare drømmer om en sjæleven at dele alting med. 

Men det ser ud som om, ægteskab som sådan bringer flere positive virkninger: gifte mennesker tjener mere (og selv om man ikke bliver lykkelig af selve pengene, så opnår man større sikkerhed, der er en forudsætning for subjektivt velvære), gifte mennesker har et markant bedre helbred, er mindre tilbøjelige til at overdrive brugen af tobak og alkohol, og de har også i langt mindre grad psykologiske problemer end singler.

43 pct. af gifte rapporterer, at de er ”meget lykkelige” i livet, medens kun 24 pct. af singlerne vurderer sig selv som ”meget lykkelige”.  Der er andre ting, der gør folk lykkelige. Eksempelvis et godt arbejde, store indtægter, at eje et hus og religion hører blandt dem, men igen er det komplicerede sammenhænge og ikke mindst adfærd, der former lykkefølelserne.  Sund adfærd, sunde vaner, sunde tanker og konstruktive livsmål er helt afgørende.

Dagligt arbejde

Men helt at sætte sit lid til ægteskabet kan være forbundet med risiko.  Det er nemlig kun de gode, velfungerende ægteskaber, der har de gode virkninger.  Mange ægteskaber er i krise, og det er en vanskelig kunst at bevare kærligheden, når problemerne overstiger glæden. Selv når alle gode betingelser er til stede, er det en udfordring, at opretholde et godt forhold, som bringer glæde hver dag.

Der er heller ikke tale om, at vi kender årsagen til lykke, og der er intet belæg for, at lykken alene kommer fra det at være gift. Hvad kommer mon først: at man arbejder på at blive et lykkeligt menneske, og så gifter sig og fortsætter lykkearbejdet eller, at man ikke er særlig lykkelig og så gifter sig og bliver det?  Det første er nok mest sandsynligt i betragtning af, hvor meget det at opnå lykke afhænger af, hvordan personen tænker og føler. Den største indikator for lykke er stadig, om man tænker nedbrydende eller opbyggende om sig selv og andre.

Når vi ser på lykkelisten, er der virkelig meget, man selv kan gøre uden store omkostninger eller anstrengelse. Og subjektivt velvære eller lykke er noget, man skal arbejde for hver dag, og som kun bliver bedre, jo større indsats man gør. 

Related Posts

Leave Comments