Gåture beskytter dig mod slidgigt

Jo mere du går ugentligt, des større chance har du for at reducere slidgigt i knæet.

 

Det antyder en ny finsk undersøgelse fra Universitet i Jyväskylä, hvor forskere har MRI-scannet kvinders knæ og sammenlignet med deres ugentlige gåture.

Undersøgelsen fulgte 76 kvinder mellem 60 og 68 år i en periode på 12-måneder, hvor de også målte den biokemiske sammensætning i tibiofemoral brusk.

Kvinderne havde alle smerter i knæet og havde fået bekræftet radiografiske forandringer i knæleddet grundet slidgigt. 

Undersøgelsens deltagere blev inddelt i tre grupper baseret på deres gennemsnitlige månedlige fritidsaktivitet i løbet af undersøgelsens 12 måneder: Højest, middel og færrest ugentlige gåture - inklusiv stavgang.

Gruppen, der gik mest, gik i gennemsnit tre timer om ugen, mellemgruppen halvanden time om ugen og gruppen med laveste aktivitetsniveau kun én time om ugen.

"Virkningerne af trykbelastning under gang på knæets brusk kan fremkalde gunstige effekter på brusken som forbedret spredning af væskestrøm og næringsstoffer. 

Et sundt brusk-lag kræver daglig fysisk aktivitet, og når det udføres regelmæssigt kan gåture og stavgang sammen med andre aktiviteter i dagligdagen sikre eller endda forbedre kvaliteten af ​​knæets ledbrusk," siger ph.d.-studerende, fysioterapeut Matti Munukka.

Undersøgelsen viste, at flere gåture forbedrede indholdet af glycosaminoglycan (GAG) i tibiofemoral brusk. GAG ​​smører leddene og overflader og opretholde viskoelasticitet og tabet af GAG er et af de tidlige problemer ved slidgigt.

Motion er en vigtig del af behandlingen mod slidgigt. Alsidig motion er fordelagtig især i de tidlige stadier af slidgigt når bruskskaden stadig er mild og smerter eller stivhed ikke begrænser. Motion har også vist sig at have en positiv effekt på smerter og forbedrer både fysisk funktion og livskvalitet.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?