Skip to main content

Slidgigtsmerter kan skyldes mere aktivt immunsystem

Nogle kvinder har store smerter i knæene på grund af slidgigt, mens andre intet mærker og det har en ny undersøgelse nu fundet en forklaring på.

{snippet start}

Mennesker med slidgigtsmerter har nemlig et mere aktivt immunsystem, der spiller en afgørende rolle for ​​smerter og sygdomsudviklingen.

Det viser en undersøgelse fra det canadiske McMaster Universitet, hvor forskere har undersøgt mængden af hvide blodlegener kaldet monocytter hos kvinder med og uden slidgigt.

Undersøgelsen viste, at monocytter, der er nødvendige for at regulere immunresponser, var mere aktiverede og proinflammatoriske hos kvinder med slidgigt, og at forhøjet inflammation og BMI var forbundet med denne øgede aktivering.

Sammenlignet med kontrolgruppen uden slidgigt skabte denne kombination en perfekt storm, der viste sig at øge smerten og udviklingen af ​​slidgigt.

"Det er så vidt vi ved den første undersøgelse, som specifikt har fundet ændringer i cirkulerende monocytter hos personer med slidgigt," siger seniorforfatter Dawn Bowdish, der er professor i patologi og molekylær medicin.

"Vi ved, at monocyt-ændringer bidrager til udviklingen af ​​kroniske inflammatoriske tilstande. Hvis vi kan målrette disse monocytter i forbindelse med slidgigt, kan vi muligvis bremse sygdomsudviklingen eller mindske risikoen for andre kronisk inflammatoriske sygdomme," siger Bowdish, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskrift Osteoarthritis and Cartilage.

Kronisk inflammation og slidgigt har været forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde, diabetes og depression hos voksne med slidgigt. Selvom årsagen til slidgigt er ukendt, bidrager flere faktorer til risikoen, udviklingen og sværhedsgrad.

Forskelle i mængden af monocytter kan derfor være et vigtigt led i forståelsen af hvorfor nogle har smerter, mens andre intet mærker til slidgigten.

Forskerne vil nu bruge den nye viden til bedre at forstå effekten af ​​motion på ældre voksne med slidgigt.