Skip to main content

Din hjerne bliver langsom hvis du drikker for lidt i sommervarmen

Nyder du den lange sommer i haven med at klippe og beskære uden at få noget at drikke kan det gå ud over koncentrationen og evnen til at løse problemer.

{snippet start}

Det viser en ny analyse af tidligere undersøgelser, som forskere fra Georgia Institute of Technology har evalueret for at finde ud af hvordan dehydrering påvirker vore kognitive evner.

Selv om det måske er til at overskue, at du bliver lidt ukoncentreret i forbindelse med havearbejdet, så kan selv kort tids dehydrering have stor betydning for f.eks. vejarbejdere eller andre der knokler i varmen.

Kun to timers hårdt arbejde i sommersolen uden at drikke kan være nok til at miste koncentrationen og reducere andre kognitive funktioner, viser undersøgelsen.

Dataene pegede på funktioner som opmærksomhed, koordinering og kompleks problemløsning rammes hårdest, mens evnen til at reagere hurtigt kun mindskes en lille smule.

"Reaktionstider var mindst påvirket, selvom dehydreringen blev værre, men opgaver, der krævede opmærksomhed, blev ret påvirkede," siger Mindy Millard-Stafford, professor ved Georgia Tech's School of Biological Sciences.

Eferhånden som forsøgspersonernes kroppe i forskellige undersøgelser mistede vand, begik flertallet af deltagere i stigende grad fejl i opmærksomhedsrelaterede opgaver, der oftest var gentagne og uspændende - for eksempel ved at trykke på en knap i varierende mønstre i ganske få minutter. Der er situationer i livet, der udfordrer opmærksomheden på den samme måde, men hvor det ender i snafus - et engelsk slangudtryk for at man begår fejl uden grund (Situation Normal, All Fucked Up).

"Vedligeholdelse af fokus på et langt møde, kørsel med bil, et monotont job på en varm fabrik, der kræver, at du holder dig vågen, er nogle af dem," siger Millard-Stafford, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise.

"Vigtige funktioner som at lave matematik eller anvende logik blev også reduceret."

Forskerne har været bekymret for, at dehydrering kan øge risikoen for en ulykke, især i scenarier, der kombinerer kraftig sved og farligt maskineri eller militærudstyr.

Der er ingen klar og hurtig regel om, hvornår præcis reduktionen af de kognitive evner opstår, men i studierne har deltagerne tabt 1 til 6 procent af deres legemsmasse på grund af dehydrering og ifølge forskerne begynder mere alvorlige forringelser af de kognitive evner med et fald på to procent.

"Der er allerede meget kvantitativ dokumentation for, at hvis du taber to procent af kroppens vand, påvirker det fysiske evner som muskel udholdenhed eller evner under sport og din evne til at regulere din kropstemperatur," siger Millard-Stafford.

Analysen er baseret på 33 undersøgelser med videnskabelige kriterier og data, der var sammenlignelige nok til at foretage metadataanalyse. De fokuserede på akut dehydrering, som alle kan opleve under anstrengelse, varme og / eller fordi man ikke drikker i modsætning til kronisk dehydrering, som kan være forårsaget af en sygdom eller lidelse.

Spørgsmålet er hvor stort væsketab, der medfører op til to procents tabt kropsmasse?

"Hvis du vejer 100 kilo, og du træner hårdt i et par timer, taber du dig godt to kilo, og det er to procents kropsmasse," siger Millard-Stafford. Og det kan ske hurtigt.

"Med en times moderat intens aktivitet med en temperatur mellem 25 og 30 grader og moderat fugtighed er det ikke ualmindeligt at miste lidt over et liter vand."

"Hvis du laver 12-timers væskebegrænsningreduceres din kropsmasse med omkring 1,5 procent. 24 timer uden væske får de fleste mennesker til at miste omkring tre procent."

Og det begynder at påvirke mere end kognition eller atletiske evner.

"Hvis du taber fire eller fem procent, vil du føle dig virkelig elendig," siger Millard-Stafford og understreger: "Vand er det vigtigste næringsstof."

Hun advarer om, at ældre mennesker lettere tørrer ud, fordi de ofte mister deres følelse af tørst, og også fordi deres nyrer er dårligere i stand til at koncentrere urinen, hvilket får dem til at ophobe mindre væske. Folk med højt fedtindhold har også relativt mindre vandreserver end magre folk.

Hydrering er vigtig, men det er også vigtigt ikke at overdrive.

"Du kan få for meget vand, noget der hedder hyponatremi," siger Millard-Stafford.

"Nogle mennesker drikker alt for meget af frygt for dehydrering, at de fortynder deres blod og deres hjerne svulmer."

Dette kan føre til døden i sjældne, ekstreme tilfælde, for eksempel hvis langdistanceløbere drikker konstant, men ikke sveder meget og ender med at blive voldsomt overhydreret.

Millard-Stafford pointerer også, at selv om det kan være godt for stillesiddende perosner eller patienter med forhøjet blodtryk at spare på saltet, skal den, der sveder, også bruge noget salt, ellers beholder de ikke det vand, de drikker.