Christine Felding

Gynækologien hårdt ramt af medicinmangel

Mange har sikkert fulgt med i, at rigtig meget medicin er i restordre eller helt udgået. Jeg synes, at vi i mit speciale er hårdt ramt. Her kommer en oversigt:

Doxycyklin, et antibioticum, som er førstevalg ved f.eks. gonoré og chlamydia

Alendronat – det billigste middel mod osteoporose (knogleskørhed). Der findes adskillige dyrere alternativer.

Gardasil 9 – HPV-vaccine. Først forlød det fra firmaet, at vaccinen først ville være på markedet igen i 2021, men nu er der kommet såkaldt parallelimport.

NB dette gælder kun for dem, der bliver vaccineret udenfor børnevaccinations-programmet. De 12-årige får vaccinen, som de plejer.

Colifoam – rektalskum egentlig beregnet til colitis ulcerosa, men gynækologer bruger det til en anden sygdom i underlivet – lichen planus. Colifoam skulle være på markedet igen i løbet af 2020. Indtil da kan Salofalk bruges.

Evo-Conti og Evo-Sequi – hormonplastre til behandling af gener i overgangsalderen. Begge plastre er i restordre, men skulle være på markedet til maj.

Lige nu findes der parallelimport til det første – Systen Conti.

Også med p-piller er der problemer:

Cilest er udgået! Den kan dog får i Sverige under navnet Amorest 28 og vil senere sælges i Danmark under navnet Liberelle.

Harmonet, Loette og Zoely er alle i restordre og firmaerne har ikke kunnet oplyse mig om, hvornår de er på hylderne igen.

Moralen er: Hold dig orienteret, spørg efter parallelimport og evt om præparatet kan fås i Sverige. Ratsapotheke Flensburg kan også ofte være behjælpelig og leverer fra dag til dag.

 

 

30-årig blødte under samleje
Knogleskørhed, en overset sygdom
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
Fredag, 22. oktober 2021

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://voksnekvinder.dk/