Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Halvdelen af de 40 – 50 årige lider af muskelknuder

Halvdelen af de 40 – 50 årige lider af muskelknuder

Rigtig mange kvinder får fibromer med alderen. De kan være meget generende, men er som oftest ganske fredelige og kan i dag fjernes med medicin.

{snippet start}

En kvinde midt i fyrrerne kom og klagede over, at hun ustandselig skulle rende på toilettet og tisse. Hun havde en fornemmelse af, at noget trykkede på blæren.

Det var mange år siden hun senest havde fået foretaget en gynækologisk undersøgelse. Ved undersøgelsen føltes livmoderen så stor som en 16-ugers graviditet, og ved ultralydsscanningen kunne jeg se, at det skyldtes et stort fibrom, som sad på livmoderens forvæg og dermed trykkede på blæren. Hendes menstruationer var også blevet meget kraftige, som man tit ser med alderen.

Fibromer eller muskelknuder er meget almindelige og ses hos knap halvdelen af kvinder mellem 40 - 50 år. De findes i alle størrelser fra små hasselnødder over mandariner-grapefrugter-kokosnødder til at være så store som barnehoveder eller endnu større. Hvis de sidder bag på livmoderen, kan de blive ganske store uden at genere.

De kan sidde inde i livmoderhulen, i livmodervæggen eller nærmest uden på livmoderen. De kan også hænge ud gennem livmoderhalsen, så siger man, at det er et fibrom ”i fødsel”. Hvis der overhovedet er symptomer, så giver de enten en tyngde/trykfornemmelse eller blødningsproblemer – eller begge dele.

{snippet pagead}

Fibromer er – med få undtagelser – altid fuldstændig fredelige. Før fjernede man fibromerne eller måske hele livmoderen, hvis de generede, men nu er der kommet medicin, som kan få fibromerne til at skrumpe, så man slipper for at operere.

Min patient ville gerne undgå operation og fik en recept på Esmya til 3 måneder. Blødningerne stoppede nærmest med det samme, og da hun kom til kontrol 3 måneder senere var fibromet skrumpet til omtrent det halve og hendes vandladningsproblemer var forsvundet.

Moralen er: Fibromer er almindelige og kan ofte kan behandles uden operation.

5 tegn på at din travlhed har udviklet sig til str...
Søg hjælp hvis du tisser ofte
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
lørdag, 20. april 2024

Captcha Image