Voksne Bloggere
Når æggene slipper op – alt for tidligt
Overgangsalderen er perioden mellem ca 45-55 år. I løbet af disse år vil menstruationerne ofte blive uregelmæssige og kraftige, mange får hede-svedeture og forskellige andre symptomer på østrogenmangel. Den gennemsnitlige alder for menstruations ophør (menopausen) er godt 51 år.
Hvis man holder op med at menstruere før 45 år, hvilket 10% af alle kvinder gør, taler man om tidlig overgangsalder og hvis man er 40 år eller yngre, taler man om meget tidlig (præmatur) overgangsalder eller POF (primary ovarian failure) og det rammer 1-2% af alle kvinder.
Hvis man er så uheldig at menstruationerne stopper ’før tid’, bør man gå til lægen og blive henvist til en gynækolog. Man bør vente, indtil der er gået ca et år før man bliver undersøgt. Hvis man ønsker at være gravid, bør man dog søge læge tidligere.
Gynækologen vil foretage en ultralydsscanning for at se, om der stadig er ’liv’ i æggestokkene (altså kigge efter ægblærer = follikler) og derefter tage et antal hormonblodprøver, bl.a. østrogen, testosteron (mandligt kønshormon), AMH (anti-Mülleriskt hormon, som siger noget om det antal æg der måtte være tilbage), samt de overordnede hormoner i hypofysen. Prøverne bør gentages 3-4 uger senere.
Hvis alle blodprøver tyder på at æggene er sluppet op og at der ikke er andre hormonelle tilstande som årsag til den manglende menstruation (nedsat stofskifte, hyperprolaktinæmi (se tidligere blog om denne tilstand), eller andet), må man, specielt hvis det er en yngre patient, bedrøve hende med, at hun ikke kan få (flere) børn (i hver fald ikke med egne æg).
Til gengæld bør hun, a.h.t til den øgede risiko for knogleskørhed og til behandling af evt. hedeture med en kombination af de to kvindelige kønshormoner (østrogen og progesteron (gestagen)) indtil hun er i hvert fald 51 år. Dette vil IKKE øge risikoen for brystkræft.
Moralen er: Manglende menstruation hos yngre kvinder gennem ca et år bør undersøges – og behandles.
Comments