Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Når knibeøvelser ikke er nok mod inkontinens

Når knibeøvelser ikke er nok mod inkontinens

En 48-årig kvinde henvendte sig p.g.a. inkontinens. Hun havde født fire børn, hvor det yngste var 10 år. Hendes store passion var at løbe i skoven sammen med resten af familien, og hun var i gang med at træne til halvmarathon.

Siden sin sidste fødsel havde hun måttet have bind på, når hun løb, men nu var det ikke nok. Selv om hun tissede af, før hun løb af sted, var bleen fuld, når hun havde løbet 5 km.

Hun havde intet problem i det daglige, kun hvis hun hostede eller nøs meget voldsomt. Hun led altså af såkaldt stressinkontinens, hvor man tisser i bukserne ved hoste, nys, løb, dans osv., altså ved al fysisk anstrengelse.

Den anden form for inkontinens, så kaldt urge (trængnings-) inkontinens, hvor man lige pludselig skal tisse (når jeg skal, så skal jeg), led hun ikke af. Hendes menstruation var stadig helt regelmæssig.

Ved den gynækologiske undersøgelse var hendes knibefunktion perfekt, hun tømte blæren helt og ved en så kaldt ’blevejningstest’ lækkede hun over 200 gram på et døgn, hvor det normale er under 4 gram.

Hun blev sendt på hospitalet og fik foretaget en TVT-operation, tension-free vaginal tape, som foretages i lokalbedøvelse, hvor man lægger et bændel under urinrøret, strammer det og beder patienten hoste. Nå der ikke mere er ’overløb’, er indgrebet færdigt. Det hele tager kun 15-30 minutter og gøres ambulant de fleste steder.

Da jeg så hende til kontrol tre måneder senere, havde hun ingen problemer med at holde på vandet mere, og hun havde meldt sig til sit første halvmarathon!

Moralen er: Find dig ikke i at tisse i bukserne, der er masser af hjælp at hente.

Vær optimistisk og få en bedre fremtid!
Sådan laver du aftaler med dig selv
 

Comments 7

Gæst - Tine Müller on torsdag, 16. januar 2014 09:28
Operationer som hjælp mod Urge + Stress?

Jeg fik for en 4-5 år siden fortalt at disse operationer ikke altid gik godt eller hjalp og i tilfælde kunne gøre problemerne værre, men lægerne er måske blevet dygtigere?

Spørger fordi jeg nu på 10. år døjer med både Urge og Stress og har været til udredning (dog ikke undersøgelse for Stress på sygehus) og de ikke fandt noget galt. Ville jeg kunne få adgang til operation?

Knibeøvelser hjælper ikke og forskellige hæmmende piller på overproduktiv blære hjælper et stykke tid men aftager efter ca. 3 måneder.

Er 65 år og gik i overgangsalder sidst i 40'erne, men mærkede først problemerne da jeg var omkring 55 år. Har været opereret som ung og fået fjernet højre æggestok og æggeleder samt senere fibrom + cyster, som jeg blev ved med at danne indtil jeg gik i overgangsalderen.

Jeg fik for en 4-5 år siden fortalt at disse operationer ikke altid gik godt eller hjalp og i tilfælde kunne gøre problemerne værre, men lægerne er måske blevet dygtigere? Spørger fordi jeg nu på 10. år døjer med både Urge og Stress og har været til udredning (dog ikke undersøgelse for Stress på sygehus) og de ikke fandt noget galt. Ville jeg kunne få adgang til operation? Knibeøvelser hjælper ikke og forskellige hæmmende piller på overproduktiv blære hjælper et stykke tid men aftager efter ca. 3 måneder. Er 65 år og gik i overgangsalder sidst i 40'erne, men mærkede først problemerne da jeg var omkring 55 år. Har været opereret som ung og fået fjernet højre æggestok og æggeleder samt senere fibrom + cyster, som jeg blev ved med at danne indtil jeg gik i overgangsalderen.
Gæst - Christine Felding on torsdag, 16. januar 2014 10:27
Gynækolog

Problemet er, at urge- og stressinkontinens behandles helt forskelligt og det er jo uheldigt, hvis man lider af begge dele. Hvis en TVT-operation skal hjælpe, skal kniberiet først være i orden og man skal være i behandling med lokal østrogen. TVT-operationen hjælper ca 90% af patienterne og det er vel ganske godt. Nogle får desværre urge bagefter. Jeg synes du skal bede om henvisning til dit lokale sygehus, de fleste gynækologiske afdelinger har en inkontinens-klinik. Du skal føre væske-vandladningsskema i 2-3 døgn og også lave en blevejningstest, så man kan måle hvor meget du rent faktisk lækker i døgnet.
Har du prøvet det nye lægemiddel Betmiga mod urgeinkontinensen? Ellers var det måske også et forsøg værd.

Problemet er, at urge- og stressinkontinens behandles helt forskelligt og det er jo uheldigt, hvis man lider af begge dele. Hvis en TVT-operation skal hjælpe, skal kniberiet først være i orden og man skal være i behandling med lokal østrogen. TVT-operationen hjælper ca 90% af patienterne og det er vel ganske godt. Nogle får desværre urge bagefter. Jeg synes du skal bede om henvisning til dit lokale sygehus, de fleste gynækologiske afdelinger har en inkontinens-klinik. Du skal føre væske-vandladningsskema i 2-3 døgn og også lave en blevejningstest, så man kan måle hvor meget du rent faktisk lækker i døgnet. Har du prøvet det nye lægemiddel Betmiga mod urgeinkontinensen? Ellers var det måske også et forsøg værd.
Gæst - A. Frederiksen on fredag, 26. december 2014 11:23
TVT operation

"Hvis en TVT operation skal hjælpe, skal kniberiet først være i orden." Jeg tømmer blæren, men knibe, der er ingen muskler. Jeg har trænet og trænet efter professionel vejledning, men det hjælper ikke. Vil det så sige jeg hellere skal lade være med at tænke på en eventuel operation. Der er lavet vandladningsskema o.s.v. alt var som det burde være.

"Hvis en TVT operation skal hjælpe, skal kniberiet først være i orden." Jeg tømmer blæren, men knibe, der er ingen muskler. Jeg har trænet og trænet efter professionel vejledning, men det hjælper ikke. Vil det så sige jeg hellere skal lade være med at tænke på en eventuel operation. Der er lavet vandladningsskema o.s.v. alt var som det burde være.
Gæst - Christine Felding on fredag, 26. december 2014 12:18
Gynækolog

Nej. Men du må få din læge til at henvise dig til en gynækologisk afdeling, som kan vurdere, om TVT-operationen vil gavne dig.

Nej. Men du må få din læge til at henvise dig til en gynækologisk afdeling, som kan vurdere, om TVT-operationen vil gavne dig.
Gæst - Tine Müller on lørdag, 1. februar 2014 17:22
Operationer som hjælp mod Urge + Stress?

Har lavet vandladningsskema både i 2005, 2007 og 2010 og det så OK ud. M.h.t. at veje et bind så vil det jo være påvirket af om jeg bliver i min 1 1/2 værelses lejlighed og har hurtigt til toilettet eller hvis jeg går en tur på én times varighed.

Har holdt en pause med blærehæmmende piller, da jeg ville se om jeg kunne undvære disse, men er nu igen startet på Betmiga, som er uden bivirkninger og må bare acceptere at jeg skal tage disse resten af livet indtil de finder ud af en operation som kan hjælpe.

Har læst at næsten alle kvinder efter overgangsalderen får problemer med inkontinens og at på vores plejehjem er 80% af både mænd og kvinder inkontinente. Ville være interessant at få at vide hvorfor de sidste 20% ikke har inkontinens, nogen bud? Det kan jo være folk som fysioterapeuter, sygeplejersker, gynækologer o.lign. som har passet deres knibeøvelser hele livet eller?

Det er p.gra. af min egen inkontinens samt problemer med at finde de offentlige toiletter at jeg har lavet mit projekt findtoilet.dk med både online map samt Android app https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.findtoilet.app

Har lavet vandladningsskema både i 2005, 2007 og 2010 og det så OK ud. M.h.t. at veje et bind så vil det jo være påvirket af om jeg bliver i min 1 1/2 værelses lejlighed og har hurtigt til toilettet eller hvis jeg går en tur på én times varighed. Har holdt en pause med blærehæmmende piller, da jeg ville se om jeg kunne undvære disse, men er nu igen startet på Betmiga, som er uden bivirkninger og må bare acceptere at jeg skal tage disse resten af livet indtil de finder ud af en operation som kan hjælpe. Har læst at næsten alle kvinder efter overgangsalderen får problemer med inkontinens og at på vores plejehjem er 80% af både mænd og kvinder inkontinente. Ville være interessant at få at vide hvorfor de sidste 20% ikke har inkontinens, nogen bud? Det kan jo være folk som fysioterapeuter, sygeplejersker, gynækologer o.lign. som har passet deres knibeøvelser hele livet eller? Det er p.gra. af min egen inkontinens samt problemer med at finde de offentlige toiletter at jeg har lavet mit projekt findtoilet.dk med både online map samt Android app https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.findtoilet.app
Gæst - Christine Felding on søndag, 2. februar 2014 12:05
Gynækolog

Svar på nogle af dine spørgsmål:
Såvel væske-vandladningsskema, som ble-vejningstest skal selvfølgelig laves ved normal aktivitet, dvs. arbejde, sport osv - ikke når man er hjemme ved siden af toilettet!
Der vikl næppe komme en operation mod urgeinkontinens, i givet fald ville man fjerne blærens nerveforsyning og det er næppe nogen god idé. Operation mod stressinkontinens har jeg omtalt.
Ca 50% af mennesker på plejehjem er inkontinente, hvis der på dit plejehjem er 80%, skulle i måske få en inkontinens-sygeplejerske ud og lige kigge på sagen. Man kan nå langt med små midler.
Din idé med findtoilet.dk lyder som en god idé, den er dog ikke ny idet der for > 10 år siden fandtes en bog om offentlige toiletter i København - men det var jo før online maps og apps.

Svar på nogle af dine spørgsmål: Såvel væske-vandladningsskema, som ble-vejningstest skal selvfølgelig laves ved normal aktivitet, dvs. arbejde, sport osv - ikke når man er hjemme ved siden af toilettet! Der vikl næppe komme en operation mod urgeinkontinens, i givet fald ville man fjerne blærens nerveforsyning og det er næppe nogen god idé. Operation mod stressinkontinens har jeg omtalt. Ca 50% af mennesker på plejehjem er inkontinente, hvis der på dit plejehjem er 80%, skulle i måske få en inkontinens-sygeplejerske ud og lige kigge på sagen. Man kan nå langt med små midler. Din idé med findtoilet.dk lyder som en god idé, den er dog ikke ny idet der for > 10 år siden fandtes en bog om offentlige toiletter i København - men det var jo før online maps og apps.
Gæst - Tine Müller on søndag, 2. februar 2014 12:28
Operationer som hjælp mod Urge + Stress?

Jeg er IKKE selv på et plejehjem. Tallene på 80% har jeg fra en artikel i K-Nyt nr. 4 - 2013, side 5,6,7 "Tabt produktivitet som følge af inkontinens koster samfundet milliarder" af Jeffrey Scott Saunders og jeg synes artiklen var så oplysende at jeg har spurgt Aase Randstoft om denne ikke kunne blive gratis, så flere kan få glæde af denne http://www.kontinens.dk/k-nyt-xtra/ og det overvejer de, så skal nok give besked, hvis det bliver tilfældet.

Jeg er IKKE selv på et plejehjem. Tallene på 80% har jeg fra en artikel i K-Nyt nr. 4 - 2013, side 5,6,7 "Tabt produktivitet som følge af inkontinens koster samfundet milliarder" af Jeffrey Scott Saunders og jeg synes artiklen var så oplysende at jeg har spurgt Aase Randstoft om denne ikke kunne blive gratis, så flere kan få glæde af denne http://www.kontinens.dk/k-nyt-xtra/ og det overvejer de, så skal nok give besked, hvis det bliver tilfældet.
Already Registered? Login Here
lørdag, 18. maj 2024

Captcha Image