Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
4 minutes reading time (887 words)

Den effektive slankekur

Den effektive slankekur

En sætning jeg hører gang på gang er: ”Doktor jeg spiser jo ikke noget, hvorfor tager jeg så på i vægt?” Personligt kender jeg ikke nogen der tager på af at lukke munden, lette røven og dyrke (daglig) motion!

I mine 25 år som læge har jeg udskrevet adskillige recepter på slankemidler og udleveret kostplaner til patienter. De fleste slankemediciner er heldigvis blevet taget af markedet, da de efterfølgende har vist sig at være uvirksomme og nogle endda livsfarlige. En sætning jeg hører gang på gang er: ”Doktor jeg spiser jo ikke noget, hvorfor tager jeg så på i vægt?” Personligt kender jeg ikke nogen der tager på af at lukke munden, lette røven og dyrke (daglig) motion!

{snippet start}

Det skal naturligvis siges, at nogle typer medicin og sygdomme kan forårsage vægtstigninger – men hovedparten af den danske befolkning spiser og/eller drikker forkert, samt spiser ganske enkelt mere, end hvad kroppen har brug for i forhold til at holde idealvægten!

Det kan være en god ide at føre en maddagbog for at blive mere bevidst om, hvor meget der egentlig kommer indenbords i løbet af en almindelig dag – altså skrive op, hvad man spiser og drikker i løbet af dagen – også inkl. mellemmåltider, natmad og hvad man evt. indtager mens man laver mad.

Det kan være svært at ændre sin kost fuldstændig fra den ene dag til den anden. Desuden er det ikke nødvendigt (og heller ikke holdbart for størstedelen) – prøv derimod hellere at integrere de sunde vaner gradvist, og lad det langsomt blive en livsstil frem for en ’lynkur’.

Når du indtager sunde og ’rene’ ingredienser plejer du åbenlyst din krop – og det er trods alt det eneste sted du SKAL leve, så det er en fremragende investering i dig selv.

Find ud af hvad din kost indeholder – ofte kan du faktisk ende med at skulle spise samme mængde mad for at tabe dig, men med et sundere og mere nærringsrigt indhold.

Mit råd til vægttab kan beskrives med få ord:

Spis MINDRE af den kost du NORMALT spiser. Brug en MINDRE tallerken (dette snyder hjernen til at tro, at der er mere mad end som så) og tag kun én portion (vent dernæst 20 min og føl om du stadig er sulten). Læg bestikket på bordet hver gang du har taget en bid og tyg maden grundigt. Drik desuden 2-3 liter vand om dagen, da sult ofte bliver forvekslet med tørst.

Heldigvis er de fleste patienter ærlige overfor både sig selv og lægen. At tabe sig alene er ganske svært – det viser alle undersøgelser. Der er risici ved overvægt og betydelig overdødelighed. Har en kvinde fx et BMI (body mass index) som tilhører klassen ’fed’ (over 35 kg/m2), er hendes risiko for udvikling af diabetes øget 10-20 gange sammenlignet med en kvinde med et BMI i normalområdet (fx 25 kg/m2).

Lige nu bor jeg dele af året i Texas USA, hvor folk er noget tungere end i Danmark. Mange hospitaler i USA tilbyder slankehold. Jeg deltog i sidste uge i et informationsmøde om netop dette på Houston Methodist Hospital, hvor der i øvrigt også bliver tilbudt vægtreducerende kirurgi (mange TV-serier fra dette hospital kan ses på dansk TV).

Prisen for at spise mindre og indgå i dette ”team” samt få udleveret flydende kost til et forbrug dagligt indeholdende 800 kalorier, er i danske kroner for lægeundersøgelse 1300 kr., opstarts betaling 700 kr. og derefter 2600 kr. per måned for blodprøver og ugentlig møder med vægtkontrol. Så kommer de energifattige drikkevarer udleveret i pulver form til 700 kr. per uge (et valg mellem 14 forskellige ”retter”, hvor man kun må indtage i alt fire om dagen og hertil store mængder vand). Dvs. første måned 7400 kr. og derefter ”kun” 5400 kr. om måneden inkl. pulver til drikkevarer samt kontrol. Folk strømmer tilsyneladende til hospitalet – mange af dem havde været på holdet før – tabt mange kg og taget dem alle på igen!

Når man starter en sådan streng diæt kan man de første tre dage forvente hovedpine, træthed, svimmelhed, koncentrationsbesvær, sult, afføringsændringer og hårtab.

Diæten varer fire måneder, og derefter introduceres fast føde igen gradvist. Resultater kunne de også vise. Hvis man kom til over 41 besøg, var det totale vægttab i gennemsnit 39 kg (26% af kropsvægten). Hvis man derimod kun kom til mindre end ti besøg, var det totale vægttab kun seks kg (5 % af kropsvægten).

Med andre ord – det er umiddelbart godt for vægten at spise 800 kalorier per dag og komme til kontroller. Hvad sker der så, når man slutter kuren? Her var der ingen resultater at vise til publikum.

Hvis man efter fire måneder på en striks kur (som fx ovennævnte) falder tilbage i sine gamle (usunde) vaner, kan man roligt regne med, at ende med at tage den tabte vægt på igen – og måske endda tage yderligere kg på – samt at blive mange tusinde kr. fattigere.

En livsstilsændring er utrolig vigtig. Formålet med behandlingen af svær overvægt er i sagens natur at opnå et vægttab, men også at øge selvværdet og livskvaliteten samt at forebygge udviklingen af følgesygdomme senere i livet.

Følg mine råd ovenfor – det er både billigere og sundere – det er livsstilsændringer der skal til – og de skal holde resten af livet!

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Her er det ALLERvigtigste du kan gøre for at undgå...
Behandling for lavt stofskifte behøver ikke at vær...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
lørdag, 24. februar 2024

Captcha Image