Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Hormon skyld i udebleven menstruation

Hormon skyld i udebleven menstruation

Jeg har en patient, der nu er 50 år. Jeg så hende første gang for 15 år siden, hvor hun kom p.g.a. udebleven menstruation. Hun havde i forvejen fået to børn og var derefter blevet steriliseret.

Hun troede selv, at hun måske var kommet i overgangsalderen, men det viste sig, at hendes prolaktin-niveau var stærkt forhøjet.

Prolaktin er et hormon, som dannes i hypofysen - den lille bønneformede kirtel, som sidder lige under hjernen. Prolaktin sørger for mælkeproduktionen under amning.

Ca 1% af alle fertile kvinder har for meget prolaktin, hvilket kaldes hyperprolaktinæmi.

Det kan enten skyldes, at man har en godartet svulst i hypofysen eller, at hypofysen er gået lidt over gevind og bestiller for meget.

Det giver anledning til forskellige symptomer, som f.eks. manglende menstruation eller mælkeproduktion i brysterne.

Den manglende menstruation gør, at kvinden ikke kan blive gravid, så derfor er prolaktin-nivauet i blodet noget af det, man altid undersøger, hvis en kvinde ikke kan blive gravid og har sjælden eller ingen menstruation.

For at udelukke en svulst i hypofysen, der kan trykke på synsnerven, sendte jeg min patient til øjenlæge og til MR-scanning af hypofysen. Men begge dele var normale.

Derefter blev hun sat i medicinsk behandling. Der findes tre slags medicin, hhv. Norprolac (quinagolid), Dostinex (cabergolin) og Parlodel (bromocriptin), hvoraf det sidste dog kun bruges til at hæmme amningen.

Man behandler, indtil prolaktin-niveauet i blodet er normalt, og menstruationerne kommer igen. Derefter får patienten en vedligeholdelsesdosis, og man følger prolaktin-værdien med en blodprøve en gang imellem.

Moralen er: Manglende menstruation kan skyldes andet end overgangsalder.

De fleste har brug for D-vitamintilskud
Parforholdets ulidelige kedsomhed
 

Comments 1

Gæst
Gæst - Joan Nilsson on Lørdag, 3. august 2013 08:32
Spændende indlæg

Kære Christine

Tak for et spændenden og oplysende indlæg.

KH Joan

Kære Christine Tak for et spændenden og oplysende indlæg. KH Joan
Already Registered? Login Here
Gæst
Tirsdag, 9. august 2022

Captcha Image