Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Kvinder med latent HPV-virus og tidligere kræft bør vaccineres

HPV-virus kan slumre i cellerne og poppe op, hvis ens immunforsvar er svækket.

Den såkaldte HPV-vaccine mod livmoderhalskræft blev introduceret i Danmark i oktober 2006 og har længe været en del af børnevaccinationsprogrammet – desværre indtil videre kun for piger. Igennem de senere år har alle læger tilbudt vaccinen (mod egenbetaling) til kvinder, som får foretaget keglesnit p.g.a. celleforandringer på livmoderhalsen, så de er fremtidssikrede.

Nu er der imidlertid kommet nye undersøgelser, som viser, at HPV-viruset kan lige ”latent” – altså hvilende -  i cellerne og så poppe frem på et tidspunkt, f.eks. når ens immunsystem er svækket af en eller anden årsag.

HPV forårsager ikke kun livmoderhalskræft, men også analcancer (endetarmskræft), peniscancer og strubekræft. Man vil derfor også gerne tilbyde vaccinen til patienter med andre former for HPV-relateret cancer.

To eksempler

HPV-relateret cancer kan vise sig på flere forskellige måder.

Her er to eksempler, som jeg for nylig er stødt på i konsultationen.

1.

En 67-årig kvinde, som i 2009 fik fjernet en ”hæmorrhoide” hos sin egen læge. Det viste sig at være en analcancer, og hun fik efterfølgende stråler og kemo og er rask i dag.

Desværre har hun stråleskader, idet hendes skede er næsten helt tillukket og kun måler ca. 3 cm. For nylig tog jeg en celleprøve fra toppen af skeden og bad patologerne HPV-bestemme den, og det viste sig, at hun havde HPV 16. Derefter bad jeg patologerne finde det gamle præparat med hendes analcancer frem fra 2009 og efter en del rykkere lykkedes det at få svaret. Den var positiv for HPV 18.

Der var med andre ord tale om to af de ”grimme” HPV-typer, som man skal holde et vågent øje med.

2.

En 57-årig kvinde, som i 2007 blev strålebehandlet for en analcancer. Hun kom til almindelig undersøgelse, og den viste, at hendes slimhinder var meget tørre og sarte. Jeg satte hende derfor  i behandling med lokal østrogen. På samme måde som ved den første patient tog jeg en celleprøve fra livmoderhalsen, og den var HPV-negativ. Til gengæld var hendes analcancer positiv for HPV 16.

Både HPV 16 og 18 indgår i den vaccine, som for øjeblikket er på markedet, så jeg har anbefalet begge kvinder at blive vaccineret  af hensyn til en evt. latent infektion, som nødig skulle bryde ud på et tidspunkt.

Moralen er: HPV er et virus, man skal have respekt for – og forhindre spredning af!

Blødningsmængden under menstruation stiger med ald...
Styr på økonomien giver masser af sex
 

Comments 2

Gæst - Mette Kim Witten on tirsdag, 3. februar 2015 13:16
Kohortestudie: Kan HPV-vaccinen fremkalde kræft?

Min veninde på 51 år blev for halvandet år siden vaccineret mod HPV, fordi hun tidligere havde haft celleforandringer på livmoderhalsen. Et halvt år efter vaccinen får hun fjernet en 2 cm stor polyp fra livmoderen, som viser sig at være livmoderkræft. Hun får fjernet livmoderen og der var heldigvis ingen spredning.

Mit spørgsmål er nu, om vaccinen kan have 'vækket' en slumrende HPV og dermed medvirket til opståelsen af cancer? Er der lavet kohortestudier af, om kvinder med tidligere celleforandringer udvikler cancer efter vaccination mod HPV?

Jeg har selv haft celleforandringer og fået foretaget et keglesnit for 16 år siden, og er i tvivl om jeg skal lade mig vaccinere mod HPV nu? (jeg er 42 år)

Venlig hilsen
Mette

Min veninde på 51 år blev for halvandet år siden vaccineret mod HPV, fordi hun tidligere havde haft celleforandringer på livmoderhalsen. Et halvt år efter vaccinen får hun fjernet en 2 cm stor polyp fra livmoderen, som viser sig at være livmoderkræft. Hun får fjernet livmoderen og der var heldigvis ingen spredning. Mit spørgsmål er nu, om vaccinen kan have 'vækket' en slumrende HPV og dermed medvirket til opståelsen af cancer? Er der lavet kohortestudier af, om kvinder med tidligere celleforandringer udvikler cancer efter vaccination mod HPV? Jeg har selv haft celleforandringer og fået foretaget et keglesnit for 16 år siden, og er i tvivl om jeg skal lade mig vaccinere mod HPV nu? (jeg er 42 år) Venlig hilsen Mette
Gæst - Christine Felding on tirsdag, 3. februar 2015 17:19
Gynækolog

Polypper i livmoderen er ikke forårsagede af HPV-virus.
Nej, vaccinen kan ikke vække slumrende HPV-vira til live. Hvis du havde fået foretaget keglesnit i dag, var du blevet anbefalet vaccinen, men det er jo aldrig for sent.
Ja der er lavet studier på kvinder som er kegleopererede og vaccinerede og de udvikle lagt færre HPV-relaterede celleforandringer/cancere.

Polypper i livmoderen er ikke forårsagede af HPV-virus. Nej, vaccinen kan ikke vække slumrende HPV-vira til live. Hvis du havde fået foretaget keglesnit i dag, var du blevet anbefalet vaccinen, men det er jo aldrig for sent. Ja der er lavet studier på kvinder som er kegleopererede og vaccinerede og de udvikle lagt færre HPV-relaterede celleforandringer/cancere.
Already Registered? Login Here
tirsdag, 21. maj 2024

Captcha Image