Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Pigmentforandringer i underlivet

Pigmentforandringer i underlivet

Får man pigmentforandringer, bliver huden mere følsom overfor lys, så det er vigtigt at smøre sig godt ind.

En 62-årig kvinde blev henvist for at få taget en celleprøve og intet andet. Det, syntes jeg, var lidt underligt, så jeg spurgte, om hendes egen læge ikke ville eller kunne foretage den.

Hun fortalte så, at hun ikke havde lyst at vise sig for sin ellers glimrende mandlige praktiserende læge, fordi hun de senere år havde udviklet pigmentforandringer forskellige steder på kroppen, f.eks. på halsen, i armhulerne og altså også på de store kønslæber og over skambenet. Af samme grund havde hun heller ikke lyst til at få en kæreste.

Ved den gynækologiske undersøgelse kunne jeg se store hvide pletter i underlivet. Det blev ikke bedre af, at hun var meget sorthåret, hvilket gjorde kontrasten større.

Pigmenttabet skyldes en sygdom, som hedder vitiligo (også kaldet Michael Jackson-sygdommen) og som ikke kan behandles effektivt. Man har forsøgt med lokal binyrebarkbehandling, andre cremer og også med lysbehandling, men det virker ikke rigtigt.

Huden på de hvide områder er følsom for solstråler, og patienterne skal derfor smøre sig grundigt med en høj beskyttelsesfaktor.

Det eneste, jeg kunne foreslå hende, var at barbere håret af, så kontrasten ikke ville være så stor – i hvert tilfælde om vinteren.

Sygdommen er associeret med bl.a. stofskiftelidelser, sukkersyge og B 12-mangel, så hun fik taget nogle blodprøver, inden hun gik for at udelukke disse tilstande.

Vitiligo skal ikke forveksles med lichen sclerosus, som også giver hvide områder på kønslæberne.

Moralen er: Læger (og også mange mænd) har set en masse forskellige underliv, og jeg tror, der skal mere end nogle hvide pletter til at afskrække dem.

Derfor gør du ikke det, der er bedst for dig
Sådan får du en god nattesøvn
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
tirsdag, 28. november 2023

Captcha Image