Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
3 minutes reading time (663 words)

Sådan får du en god nattesøvn

Sådan får du en god nattesøvn

Vi er gået imod de mørke tider. Sommertid er for længst udskiftet med vintertid. Energien falder og lysten til at være meget udadvendt falder også naturligt. Du har brug for mere søvn, når det er mørkt længe, end du har, når det er lyst længe.

Mange af os glemmer bare, at vi skal sove mere, når det er vinter. Vi beholder den samme døgnrytme året rundt. Det er ikke sundt at ændre på naturens gang – og derfor kan vintertiden byde på meget mere træthed, større humørsvingninger, mangel på overskud etc.

Hører du til dem der frygter den mørke tid fordi energien forsvinder  - og ditto med humøret? Hvad så med at prøve at gøre det anderledes i år? Hvad med at prøve at sove mere og se om det gør en forskel?

Er det for lidt søvn der gør dig tyk?

Måske lyder det paradoksalt, at en tilstrækkelig mængde søvn – vores umiddelbart mest passive tilstand – kan spille en så stor rolle for vores evne til at holde vægten og fedtet fra livet. Men søvnen er jo netop ikke en passiv tilstand. En hel masse komplekse og vigtige processer finder sted, når du sover – og når der skæres i søvnmængden, amputeres og afbrydes disse processer. Står det på gennem længere tid, kan det få alvorlige konsekvenser, bl.a. øges risikoen for at få type-2-diabetes og blodpropper.

Man har påvist, at der sker forskydning i kroppens appetitregulerende hormoner, når man får for lidt søvn. F.eks. falder niveauet af leptin, der hjælper os med at kontrollere appetitten. Omvendt stiger niveauet af ghrelin, som er et appetitstimulerende hormon. Når balancen mellem de to forskydes på den måde, føler man sig sulten selvom kroppen ikke er i energiunderskud – og man kommer let til at spise for meget.

Mangel på søvn øger også koncentrationen af kortisol, som er vores hovedstresshormon. Og kortisol øger appetitten, så du igen spiser mere. Og samtidig øges sukkertrangen betydeligt, når du ikke sover nok. Så alt i alt er det at sove nok en god investering i din sundhed, din vægt og ikke mindst dit daglige velvære.

Sov godt:

  • Lig i din seng i minimum 8 timer hver nat. (mærk efter om du har behov for at ligge der længere)
  • Mørklæg dit soveværelse
  • Flyt mobiltelefon og andre elektriske apparater, så de står min 1½ meter fra dig.
  • Vær udendørs i min. 20 minutter dagligt, når det er lyst – og meget gerne mere  (spis f.eks. din frokost udendørs).
  • Brug en god hovedpude, så dit hoved kan ligge i en naturlig stilling og formes efter din nakke og hoved – og sørg for at holde den ren.
  • Se ikke fjernsyn lige inden du skal sove. TV’et giver lys og masser af uro til nervesystemet. Sluk fjernsynet helt, så det ikke står på stand-by.
  • Motionér dagligt. Ikke nødvendigvis træning hver dag, men motion så du får rørt kroppen. Kunne passende foregå udendørs, så slår du to fluer med et smæk.
  • Ryd op i dit rod. Rod i soveværelset giver dårlig energi i rummet og gør din søvn mindre afslappende.
  • Vær mæt, når du lægger dig på puden. Sult forstyrrer nattesøvnen. Og det samme gør for meget mad lige inden sengetid. Så gå ej heller i seng med en fyldt mave. Et sted midt imellem er optimalt.
  • Sukkerholdige fødevarer giver stress og forstyrrer blodsukkerbalancen, hormoner og dermed din søvnrytme. Spis sparsomt efter aftensmaden eller spis slet intet sukkerholdigt efter aftensmaden.
  • Tøm hovedet inden du lægger det på puden. Har du mange tanker om alt hvad du skal nå i morgen og hvad du nu skal huske, så tag en blok med i seng og skriv alting ned. På den måde ved du, at du nok skal huske det hele, og du kan roligt gå i drømmeland.

Sov i et koldt eller mellemtempereret rum. Bliver der for varmt i rummet forstyrrer det søvnen. Og du må heller ikke sove så koldt at du ikke kan holde varmen, for så vågner du også hele tiden. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Pigmentforandringer i underlivet
Bonus-, pap-, ekstramor – hvad er man egentlig?

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
mandag, 4. november 2024

Captcha Image