Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Ned i dosis, men ikke for enhver pris!

En af de kendte, lokale hormonbehandlinger mod tørre slimhinder udgår til nytår. Og det er trist for de kvinder, der ofte har blærebetændelse eller lider af inkontinens.

Vagifem stikpiller, som indeholder østrogen, er et af de glimrende midler, vi bruger, til behandling af tørre slimhinder.

Vagifem findes indtil videre i to styrker; 25 µg og 10 µg, men fra 1. januar vil man kun kunne få den lave dosis.

Behandlingen plejer at starte med, at man tager en stikpille dagligt i 14 dage og derefter fortsætte med en stikpille to gange om ugen. På årsbasis svarer mængden af hormon til en til to af de hormontabletter, man tager mod hedeture, så der er tale om et mikroskopisk hormonindtag.

Alligevel har man nu lavet en endnu lavere dosering, og undersøgelser har vist, at denne dosis er lige så god mod behandling af tørre slimhinder som den større dosis.

Det må så være, men personligt tror jeg ikke på, at den lave dosis er lige så god til behandling af kvinder med tilbagevendende blærebetændelse eller med inkontinens. Men det er desværre ikke undersøgt videnskabeligt.

Allerede nu får kvinderne at vide på apoteket, at de skal have den lave dosering, for det er lige så godt! Men apoteket har ikke lov til at udlevere andet end det, der står på recepten.

Jeg orienterer mine patienter om problemet og anbefaler de, der har blæreproblemer at fortsætte med den højere dosering. Derfor udstyrer jeg dem med en ’hamstringsrecept’ på 20 æsker Vagifem, som de kan indløse sidst på året.

Når æskerne er brugt op, må kvinderne overveje, om de vil prøve at gå ned i dosis, eller skifte til Estring, der er en lille silikonering, som afgiver en fast, lille østrogendosis, som på månedsbasis svarer til to stk Vagifem 25 µg om ugen.

Moralen er: Det er godt at komme ned i medicindosis – men ikke for enhver pris.

Dyrk din spiritualitet
Sådan vælger du den rigtige fugtighedscreme
 

Comments 52

Gæst - Joan Nilsson on fredag, 20. september 2013 08:09
Kan man bruge to vagifem?

hej Christine

Kan man så i stedet bruge to Vagifem 10 mg? Eller giver det for store gener i form af udflåd? Jeg tænker bare, at det måske er rarere end at have Estring?

KH Joan

hej Christine Kan man så i stedet bruge to Vagifem 10 mg? Eller giver det for store gener i form af udflåd? Jeg tænker bare, at det måske er rarere end at have Estring? KH Joan
Gæst - Christine Felding on mandag, 2. december 2013 18:42
Gynækolog

Hej
2 10 ug Vagifem bliver til knap 1 25 ug Vagifem, så det kan man godt - men et bliver jo lidt omstændeligt at tage dobbelt så mange!

Hej 2 10 ug Vagifem bliver til knap 1 25 ug Vagifem, så det kan man godt - men et bliver jo lidt omstændeligt at tage dobbelt så mange!
Gæst - Tine Müller on torsdag, 28. november 2013 09:38
Indlægssedlen nævner intet om hjælp på inkontinens?

Jeg har taget dette produkt i flere år på anbefaling af div. gynækologer. Har ikke nogen problemer med tørhed, men skulle tage dem mod afhjælpning af inkontinens, som jeg stadigvæk lider af og tvivler på om dette produkt kan afhjælpe på dette og undrer mig over at der ikke står noget om det i indlægssedlen?

Har prøvet flere piller, bl.a. Vagifem og Betmiga som nogle af de bedste, men har nu valgt at holde pause efter flere år og vil helst helt undgå piller m.m.

Har været mere ihærdig med at gøre knibeøvelser samt sætte mit forbrug af Pepsimax ned fra ca. 1 liter om dagen med 2/3, da jeg læste en artikel om at sodavand med brus gør ens problem større og synes det går bedre, men er IKKE helbredt og tvivler på om det overhovedet er muligt at blive dette problem kvit?

Jeg lider mest af URGE, men også lidt af STRESS.

Jeg har taget dette produkt i flere år på anbefaling af div. gynækologer. Har ikke nogen problemer med tørhed, men skulle tage dem mod afhjælpning af inkontinens, som jeg stadigvæk lider af og tvivler på om dette produkt kan afhjælpe på dette og undrer mig over at der ikke står noget om det i indlægssedlen? Har prøvet flere piller, bl.a. Vagifem og Betmiga som nogle af de bedste, men har nu valgt at holde pause efter flere år og vil helst helt undgå piller m.m. Har været mere ihærdig med at gøre knibeøvelser samt sætte mit forbrug af Pepsimax ned fra ca. 1 liter om dagen med 2/3, da jeg læste en artikel om at sodavand med brus gør ens problem større og synes det går bedre, men er IKKE helbredt og tvivler på om det overhovedet er muligt at blive dette problem kvit? Jeg lider mest af URGE, men også lidt af STRESS.
Gæst - Tine Müller on tirsdag, 11. februar 2014 16:10
Rettelse til piller

Har prøvet flere piller, bl.a. Vagifem og Betmiga som nogle af de bedste,
Vagifem skulle ha' været Vesicare

Har prøvet flere piller, bl.a. Vagifem og Betmiga som nogle af de bedste, Vagifem skulle ha' været Vesicare
Gæst - Christine Felding on mandag, 2. december 2013 18:45
Gynækolog

Hej
Der mangler oplysning om bl.a. hvor gammel du er.
At der ikke står noget om inkontinens i indlægssedlen, betyder bare at det ikke er videnskabeligt undersøgt - men alle gynækologer ved, at det hjælper på problemet, specielt hos kvinder EFTER overgangsalderen.

Hej Der mangler oplysning om bl.a. hvor gammel du er. At der ikke står noget om inkontinens i indlægssedlen, betyder bare at det ikke er videnskabeligt undersøgt - men alle gynækologer ved, at det hjælper på problemet, specielt hos kvinder EFTER overgangsalderen.
Gæst - Tine Müller on tirsdag, 3. december 2013 07:27
Kommentar til: Indlægssedlen nævner intet om hjælp på inkontinens?

Tak for svaret. Jeg er 65 år (f.16.10.1948) og har haft problemer med inkontinens i 8-10 år.

Hvor kan man læse om årsagen til at doseringen er nedsat og observationerne om dette produkt?

Tine Skrev:
"men er IKKE helbredt og tvivler på om det overhovedet er muligt at blive dette problem kvit?"

Hvad er DIN erfaring om dette?

Tak for svaret. Jeg er 65 år (f.16.10.1948) og har haft problemer med inkontinens i 8-10 år. Hvor kan man læse om årsagen til at doseringen er nedsat og observationerne om dette produkt? Tine Skrev: "men er IKKE helbredt og tvivler på om det overhovedet er muligt at blive dette problem kvit?" Hvad er DIN erfaring om dette?
Gæst - Christine Felding on tirsdag, 3. december 2013 18:20
Gynækolog

Mht nedsættelse af dosis, så er problemet at Vagifem 25 ug udgår pr 1/1 2014. Det er fordi patentet er udløbet og der derfor er en masse "piratkopier" på markedet og derfor mister Novo Nordisk hele indtjeningen (selv om de har brugt adskillige millioner til at udvikle præparatet).
Men som sagt, så er effekten på inkontinens ikke videnskabeligt undersøgt, men alle ved, at det hjælper.

Mht nedsættelse af dosis, så er problemet at Vagifem 25 ug udgår pr 1/1 2014. Det er fordi patentet er udløbet og der derfor er en masse "piratkopier" på markedet og derfor mister Novo Nordisk hele indtjeningen (selv om de har brugt adskillige millioner til at udvikle præparatet). Men som sagt, så er effekten på inkontinens ikke videnskabeligt undersøgt, men alle ved, at det hjælper.
Gæst - A. Frederiksen on søndag, 16. november 2014 10:24
Inkontinens og vagifem

Jeg tror ikke på Vagifem hjælper på inkontinens. Jeg har gået hos en fysioterapeut med speciale i inkontinens. Brugt øvelserne i et år. Jeg trænede så meget at problemet blev større. Øvelserne blev halveret og jeg var tilbage hvor jeg begyndte. Hverken vagifem eller øvelser hjælper. Nu orker jeg ikke mere. Der har ingen gevinst været overhovedet. Efter jeg er gået ned til 10 mikrogram vagifem to gange om ugen fik jeg igen tørhed og kløe i skeden. Jeg må bruge tre om ugen i stedet for to. Jeg har brugt vagifem i mange år og været godt tilfreds. Men to om ugen er ikke mere nok.

Jeg tror ikke på Vagifem hjælper på inkontinens. Jeg har gået hos en fysioterapeut med speciale i inkontinens. Brugt øvelserne i et år. Jeg trænede så meget at problemet blev større. Øvelserne blev halveret og jeg var tilbage hvor jeg begyndte. Hverken vagifem eller øvelser hjælper. Nu orker jeg ikke mere. Der har ingen gevinst været overhovedet. Efter jeg er gået ned til 10 mikrogram vagifem to gange om ugen fik jeg igen tørhed og kløe i skeden. Jeg må bruge tre om ugen i stedet for to. Jeg har brugt vagifem i mange år og været godt tilfreds. Men to om ugen er ikke mere nok.
Gæst - Marianne Møller on torsdag, 2. januar 2014 11:20
evidensbaseret information til patienter

Tak for en rigtig god blog, med gode relevante indlæg.

Jeg har en lille kommentar til ovenstående spørgsmål om at finde patient-information om medicin. Der findes idag ikke ét sted, hvor forbrugere/patienter kan få alle evidensbaserede oplysninger om deres medicin - dvs. de oplysninger, hvor forskning har vist reel effekt og bivirkninger. Desuden kommer der hele tiden ny forskning til, som reelt kun kan findes ved at slå op på Google og søge på indholdsstoffet - i dette tilfælde "estradiol" og så "incontinence".

Det kan dog også være risikabelt at søge på nettet, da man ikke får det fulde billede af sagen. Og det skal derfor anses som et supplement til de eksisterende kilder.

Og her er der bl.a. god hjælp at hente ved det statslige institut, Institut for Rationel Farmakoterapi, hvor du bl.a. kan læse flg. artikel om Vagifem og den ændrede dosis: http://www.irf.dk/dk/anmeldelser/praeparatanmeldelser/vagifem.htm
Desværre er informationen kun skrevet til læger, da der ikke længere findes en version til patienter på instituttet. Men måske kan du alligevel finde noget af det, du søger dér?

Herudover kan man generelt se de godkendte data for al medicin, på en oversigt over alle produktresumeer (dvs. "udvidede indlægssedler til sundhedspersonale"): http://www.produktresume.dk. Eller ved den europæiske lægemiddelstyrelse: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp.

Hvis der er ting, du ikke kan finde svar på, kan du evt. overveje at henvende dig til Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for godkendelsen af medicin i Danmark. Det er frit for alle.

Jeg håber, du kan bruge dette - og held og lykke.

Med venlig hilsen
Marianne Møller
Cand. pharm.,
Uafhængig faglig formidler,
Medicinsk Dialog

Tak for en rigtig god blog, med gode relevante indlæg. Jeg har en lille kommentar til ovenstående spørgsmål om at finde patient-information om medicin. Der findes idag ikke ét sted, hvor forbrugere/patienter kan få alle evidensbaserede oplysninger om deres medicin - dvs. de oplysninger, hvor forskning har vist reel effekt og bivirkninger. Desuden kommer der hele tiden ny forskning til, som reelt kun kan findes ved at slå op på Google og søge på indholdsstoffet - i dette tilfælde "estradiol" og så "incontinence". Det kan dog også være risikabelt at søge på nettet, da man ikke får det fulde billede af sagen. Og det skal derfor anses som et supplement til de eksisterende kilder. Og her er der bl.a. god hjælp at hente ved det statslige institut, Institut for Rationel Farmakoterapi, hvor du bl.a. kan læse flg. artikel om Vagifem og den ændrede dosis: http://www.irf.dk/dk/anmeldelser/praeparatanmeldelser/vagifem.htm Desværre er informationen kun skrevet til læger, da der ikke længere findes en version til patienter på instituttet. Men måske kan du alligevel finde noget af det, du søger dér? Herudover kan man generelt se de godkendte data for al medicin, på en oversigt over alle produktresumeer (dvs. "udvidede indlægssedler til sundhedspersonale"): www.produktresume.dk. Eller ved den europæiske lægemiddelstyrelse: www.ema.europa.eu/ema/index.jsp. Hvis der er ting, du ikke kan finde svar på, kan du evt. overveje at henvende dig til Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for godkendelsen af medicin i Danmark. Det er frit for alle. Jeg håber, du kan bruge dette - og held og lykke. Med venlig hilsen Marianne Møller Cand. pharm., Uafhængig faglig formidler, Medicinsk Dialog
Gæst - Marianne B Olsen on tirsdag, 28. januar 2014 01:40
Gynækolog

Ærgerligt med de nye 10 mikrogram Vagifem. Har allerede fået ødelagt sexlivet igen pga. tiltagende skedetørhed med den mindre dosis. Har fået fjernet livmoder tilbage i 97, er 60 år. Nogen der kan bringe alternativ på banen?

Ærgerligt med de nye 10 mikrogram Vagifem. Har allerede fået ødelagt sexlivet igen pga. tiltagende skedetørhed med den mindre dosis. Har fået fjernet livmoder tilbage i 97, er 60 år. Nogen der kan bringe alternativ på banen?
Gæst - Christine Felding on tirsdag, 28. januar 2014 07:40
Gynækolog

Hej
Jo der findes heldigvis et alternativ. Du kan bruge en Estring i stede for. Det er en lille silikonering, som kan sidde i 3 måneder før den skal skiftes ud med en ny. Den svarer (på 3 mdr´s basis) til 2-3 af de "gamle" Vagifem om ugen.
Få bare en recept hos lægen og kom i gang.

Hej Jo der findes heldigvis et alternativ. Du kan bruge en Estring i stede for. Det er en lille silikonering, som kan sidde i 3 måneder før den skal skiftes ud med en ny. Den svarer (på 3 mdr´s basis) til 2-3 af de "gamle" Vagifem om ugen. Få bare en recept hos lægen og kom i gang.
Gæst - Anne-lise on mandag, 10. marts 2014 19:38
Erfaringer med Estring

Jeg har forgæves søgt efter erfaringer med estring, bivirkninger m.m.

Jeg har forgæves søgt efter erfaringer med estring, bivirkninger m.m.
Gæst - Christine Felding on tirsdag, 11. marts 2014 07:30
Gynækolog

Estring og Vagifem er ens hvad angår virkning. Bivirkninger er der vist ingen af. Begge virker jo kun lokalt, så alle kan bruge dem - også kvinder som er opereret for brystkræft f.eks. Erfaring får du nemmest ved at prøve den!

Estring og Vagifem er ens hvad angår virkning. Bivirkninger er der vist ingen af. Begge virker jo kun lokalt, så alle kan bruge dem - også kvinder som er opereret for brystkræft f.eks. Erfaring får du nemmest ved at prøve den!
Gæst - KH on mandag, 24. marts 2014 17:47
KH

Hvad er der i vejen med at bruge et kopipræparat med 25 g.?
Det har jeg fået på apoteket.

Hvad er der i vejen med at bruge et kopipræparat med 25 g.? Det har jeg fået på apoteket.
Gæst - Christine Felding on tirsdag, 25. marts 2014 07:32
Gynækolog

Ingenting. Vi fik et brev fra Novo Nordisk sidste år, hvori det stod at efter 1 januar ville Vagifem 25 ug være udgået og erstattet af 10 ug. Det troede vi jo på og i januar og februar fortalte patienterne også, at de ikke kunne få udleveret 25 ug.
Nu viser det sig, at de findes parallel-import på Vagifem 25 ug - så længe det varer. Produktionen er stoppet, så det er en stakket frist. Vil foreslå, at man hamstrer et større antal æsker til dårligere tider!

Ingenting. Vi fik et brev fra Novo Nordisk sidste år, hvori det stod at efter 1 januar ville Vagifem 25 ug være udgået og erstattet af 10 ug. Det troede vi jo på og i januar og februar fortalte patienterne også, at de ikke kunne få udleveret 25 ug. Nu viser det sig, at de findes parallel-import på Vagifem 25 ug - så længe det varer. Produktionen er stoppet, så det er en stakket frist. Vil foreslå, at man hamstrer et større antal æsker til dårligere tider!
Gæst - KH on onsdag, 26. marts 2014 15:31
KH

Tak for info, så er vil jeg hente det hele, mens jeg kan. Jeg har tidligere brugt 10 ug, hver anden dag, og syntes det virkede udmærket, men blev anbefalet 2*25 ug, på grund af tilbagevendende blærebetændelser.

Tak for info, så er vil jeg hente det hele, mens jeg kan. Jeg har tidligere brugt 10 ug, hver anden dag, og syntes det virkede udmærket, men blev anbefalet 2*25 ug, på grund af tilbagevendende blærebetændelser.
Gæst - Jannie on søndag, 22. juni 2014 11:11
Vagifem

Jeg er en af de ramte af Novo Nordisk beslutning om, at lade Vagifem 25 mikrogr udgå. Jeg har prøvet de nye på 10 mikrogr, hvilket resulterede i, at alle mine vandladningsgener vendte tilbage. Jeg er sat i behandling ag Gynækologisk afd. Skejby Sygehus - kunne godt tænke mig at vide, hvilken behandling landets gynækologiske afdelinger sætter i stedet til patienter med incontinensgener ?
Venlig Hilsen
Jannie

Jeg er en af de ramte af Novo Nordisk beslutning om, at lade Vagifem 25 mikrogr udgå. Jeg har prøvet de nye på 10 mikrogr, hvilket resulterede i, at alle mine vandladningsgener vendte tilbage. Jeg er sat i behandling ag Gynækologisk afd. Skejby Sygehus - kunne godt tænke mig at vide, hvilken behandling landets gynækologiske afdelinger sætter i stedet til patienter med incontinensgener ? Venlig Hilsen Jannie
Gæst - Christine Felding on søndag, 22. juni 2014 11:55
Gynækolog

Tja, hvad landets gynækologiske afdelinger gør med inkontinenspatienter er ikke godt at vide. Jeg spurgte Novo efter videnskabelige undersøgelser som kunne bevise, at den lille Vagifem var lige så effektiv mod inkontinens, blærebetændelse m.v. som den store - men den slags undersøgelser eksisterer ikke! Og alligevel bilder man folk ind, at den er ligeså effektiv.
Jeg anbefaler Estring - eller at man tager Vagifem 10 ug 4-5 gange om ugen - men det bliver jo noget dyrere.

Tja, hvad landets gynækologiske afdelinger gør med inkontinenspatienter er ikke godt at vide. Jeg spurgte Novo efter videnskabelige undersøgelser som kunne bevise, at den lille Vagifem var lige så effektiv mod inkontinens, blærebetændelse m.v. som den store - men den slags undersøgelser eksisterer ikke! Og alligevel bilder man folk ind, at den er ligeså effektiv. Jeg anbefaler Estring - eller at man tager Vagifem 10 ug 4-5 gange om ugen - men det bliver jo noget dyrere.
Gæst - A. Frederiksen on søndag, 16. november 2014 10:51
Vagifem

Hvor er jeg glad for at finde denne side. Jeg troede der var farlige bivirkninger ved Vagifem og derfor blev dosis sat ned. Jeg var begyndt at bruge tre om ugen, men var nervøs. Nu tør jeg bruge flere indtil jeg måske finder en anden løsning. Tak for den oplysning. Men inkontinens, nej på mig hjælper vagifem ikke, desværre. For det er træls. Færdig med bind, da livmoderen blev fjernet troede jeg, ingen menstruation, hurra. Jeg havde aldrig drømt om, jeg skulle begynde på det igen.

Hvor er jeg glad for at finde denne side. Jeg troede der var farlige bivirkninger ved Vagifem og derfor blev dosis sat ned. Jeg var begyndt at bruge tre om ugen, men var nervøs. Nu tør jeg bruge flere indtil jeg måske finder en anden løsning. Tak for den oplysning. Men inkontinens, nej på mig hjælper vagifem ikke, desværre. For det er træls. Færdig med bind, da livmoderen blev fjernet troede jeg, ingen menstruation, hurra. Jeg havde aldrig drømt om, jeg skulle begynde på det igen.
Gæst - Christine Felding on mandag, 17. november 2014 14:37
Gynækolog

Det er lidt spørgsmålet om hvilken form for inkontinens man lider af. Det hjælper ikke særligt godt på stress-inkontinens (hoppe, nyse, grine, danse), men langt bedre på urge-inkontinens (trængningsinkontinens, når jeg skal, så skal jeg). Vi starter derfor altså med Vagifem eller Estring, når kvinder (efter overgangsalderen) kommer med det problem. Er det ikke nok, kommer andre midler på tale efter nøjere udredning.

Det er lidt spørgsmålet om hvilken form for inkontinens man lider af. Det hjælper ikke særligt godt på stress-inkontinens (hoppe, nyse, grine, danse), men langt bedre på urge-inkontinens (trængningsinkontinens, når jeg skal, så skal jeg). Vi starter derfor altså med Vagifem eller Estring, når kvinder (efter overgangsalderen) kommer med det problem. Er det ikke nok, kommer andre midler på tale efter nøjere udredning.
Already Registered? Login Here
tirsdag, 21. maj 2024

Captcha Image