Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

P-piller og risikoen for blodpropper

P-piller og risikoen for blodpropper

P-piller har mange fordele, men også nogle ulemper, som man skal være bevidst om.

En nu 48-årig kvinde kontaktede mig for nylig, fordi hun havde haft en blodprop og nu ville have et godt råd.

For ca. 10 år siden kom hun i konsultationen, fordi hun havde store problemer med bumser. Hun havde inden da prøvet adskillige behandlinger uden varig effekt.

Jeg satte hende i behandling med Yasmin p-piller, som er rigtig gode mod uren hud og dem har hun taget lige siden og været meget tilfreds med.

Nu havde hun desværre fået en blodprop i armen og havde fået at vide, at hun skulle stoppe med Yasmin og evt. tage mini-piller i stedet, fordi de ikke giver risiko for blodpropper.

Hun ville bare høre mig, om det virkelig var korrekt.

Alle p-piller øger risikoen for blodpropper i ben og lunger, nogle mere end andre. Man har talt meget om de forskellige generationer af p-piller, afhængigt af hvilket gestagen de indeholder, og 2. generation er de mindst farlige. Yasmin tilhører 4. generation.

Ingen pauser

Hvis man er sund og rask og ikke har arvelige årsager i familien (f.eks. Faktor V Leiden mutationen, som 5-10 % af befolkningen har), så er risikoen dog ringe.

Man fraråder dog p-piller til kvinder over 35 år, som er tykke/fede eller som ryger. Man skal heller ikke holde pause en gang i mellem, da risikoen er størst den første måned, når man begynder eller starter op igen, så det er en dårlig idé.

Min patient var hverken for tyk eller ryger.

Læs også blogindlægget: Ekstremt overvægtige skal passe på p-pillerne

Jeg måtte bedrøve hende med, at har man først været så uheldig at få en blodprop, så fanger bordet, og man må klare sig med andre ting. Nu var hun i forvejen steriliseret, så hun havde ikke behov for prævention, så jeg foreslog, at hun også lader være med at tage minipiller og så ser, hvad der sker med huden.

 

Moralen er:P-piller har mange fordele, men desværre også nogle ulemper.

 

Derfor går du i stå med slankeprocessen
Stort postyr for en lille bønne
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image