Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
2 minutes reading time (456 words)

Er knoglerne din skæbne?

Det er jo ikke fordi man sådan hver dag går og tænker over, om kroppen er hvad den har været.

Et enkelt blik i spejlet antyder dette og hint, der er jo en vis nedadgående tendens både i ansigtet og på kroppen. Men forandringerne sker jo heldigvis gradvist og det passer alt sammen meget godt med, at fokus også er blevet anderledes.

Lad de 17-årige om at ligne 17-årige.

Men det er altså ikke det samme som at acceptere, at der opstår rent fysiske begrænsninger. Jeg kan personligt slet ikke forholde mig til, at der en dag skulle være noget jeg ikke ville kunne, fordi kroppen ikke vil være med.

At blive ældre med en alvorlig sygdom er godt nok noget helt andet end at blive ældre uden fysiske skavanker.

Jo ældre man bliver, des mere klart står det, at næsten alting kan være lige meget, hvis man ikke har et godt helbred. Og omvendt – er man sund og rask, kan man klare helt utrolig meget anden modgang.

Det er i årene efter de 50 at fårene bliver skilt fra bukkene – snot fra guld. Kroppen kan være lige til skrot eller den kan stadig være vores slot…

Det lumske...

Og det lumske er, at mange af de sygdomme, som bliver allermest afgørende for, hvordan vores alderdom bliver, er snigende og uden regulære symptomer før de virkelig begynder at begrænse vores tilværelse og nogle gange ligefrem true os på livet.

Min egen lille trussel ligger i knoglerne. Og det har jeg til fælles med over 400.000 andre danskere. Jeg blev opmærksom på den ved et tilfælde – faldt på gaden og brækkede ankelen.  Faldet virkede så tilsyneladende uskyldigt, men bruddet var til gengæld kompliceret og krævede operation og en god håndfuld søm og skruer.

En brækket ankel er ikke et typisk symptom på skøre knogler (normalt er det håndleddet eller hofterne, der brækker håndled, ryghvirvler og lårbenshalsen.), men jeg undrede mig og bad om at blive tjekket for knogleskørhed. Resultatet var ikke faretruende, men tallene var lave nok til at jeg har været under opsyn med tjek på hospitalet hver 2. år.

Og selv om det er meget uskyldigt alt sammen, får det alligevel oplevelsen af hvor sårbare vi er til at rykke meget tættere på.

I vores knogler kan vi bære forudsigelsen om en alderdom med begrænsninger, smerter og afhængighed af andre mennesker. Langt inde i benene ligger hemmeligheden om vi bliver glade, stærke gamle mennesker, eller vi bliver svage, skrøbelige og stærkt begrænsede.

Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, at kun omkring 15 pct. af dem, der har knogleskørhed, er i behandling. Altså vil der være flere hundrede tusinde danskere, som risikerer en alderdom med store begrænsninger i knoglerne.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Drømmen om et marathon bliver stadigt fjernere
Foretrak smøger frem for medicin mod knogleskørhed

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
Tirsdag, 21. marts 2023

Captcha Image