Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
3 minutes reading time (542 words)

Din krop er dit tempel

Din krop er dit tempel

Kroppen lyver ikke, men det kan være, du skal blive bedre til at bruge dine sanser.

 

I et psykoterapeutisk forløb sker der en hel del erkendelse.  Mange klienter, jeg har arbejdet med igennem årene, har fået et helt nyt syn på deres egen krop.

Fra f.eks. at hade sin krop for at være ”forkert” på et eller andet punkt, til at sætte pris på, hvor godt deres krop har understøttet deres livsfunktion igennem mange år, og hvor vigtigt det er at behandle den med omsorg og værdighed.

Kroppen er noget, du mærker. Du kan også se den i et spejl eller gennem andre menneskers øjne. Der er en udpræget tendens til at vurdere hinanden ud fra den fysiske fremtoning. En tendens, der bestemt indebærer mange fejlkilder.

Dit humør påvirkes stærkt af, hvad du fokuserer på ved din egen krop. Dit forhold til andre påvirkes stærkt af, om du er overdrevent optaget af dit udseende eller din krop frem for, hvordan du trives i dit liv. Hvordan er dit forhold til dig selv og andre, og hvad er vigtigt for dig i den proces at være til? 

Kroppen skal helst være i god form, så den kan bevæge sig derhen, hvor du vil, i den fart du vil, og den kan udtrykke det, du gerne vil.

Kroppen lyver ikke, den sender hele tiden signaler til dig om, hvordan du har det, og det er afgørende, at du kan aflæse disse signaler korrekt. 

Sanseapparatet kan trænes

Signalerne kommer fra dit sanseapparat: Øjnene, der ser, ørerne, der hører, næsen, der lugter, tungen, der smager, huden, der mærker.  Det er den måde du får informationer om omverdenen på.

Et særligt vigtigt signal er smerte, og vi skelner mellem fysisk smerte, som når du brænder dig, og psykisk smerte, som når du lider mentalt.  Der er meget stor forskel, derfor er det også vigtigt at kunne skelne.  I nogle ekstreme tilfælde er mennesker nødt til at pådrage sig selv fysisk smerte ved selvskadende adfærd, fordi det føles som om, de så kan kontrollere den psykiske smerte, de hverken forstår eller kan håndtere.  Lav tolerance overfor forskellige sansemæssige stimuli gør det meget svært at anvende kroppen og sanserne til at understøtte livsfunktionen bedst muligt. 

Sanser, der er dårligt optrænede (ikke brugt tilstrækkeligt i dagligdagen) eller bedøvede (med eksempelvis alkohol eller stoffer) er upålidelige.  Det er et sundhedstegn at være sanselig. Hvis du er sanseløs, forsvinder en af de vigtigste kilder til glæde, nemlig nydelsen gennem sanserne fuldstændigt.

Du bruger dine sanser konstant til at opfatte omverdenen. Til at danne mening og tage stilling til, om du skal nærme dig eller undvige. Sanseindtrykkene skærper din opmærksomhed, når der er fare på færde, så kroppen kan redde dig fra overlast.  Det, du opfatter udefra og indefra, får dig til at handle, og kun når dine sanser er ved deres ”fulde fem” altså fuldt ud funktionsdygtige, kan du stole på din egen evne til selvbeskyttelse.

Din sansemæssige intelligens kan styrkes og optrænes livet igennem – det gøres bedst gennem anvendelse: vælg, hvad du nyder at se, høre, smage, lugte og mærke og gør det så meget som muligt. Sørg for at få dækket dine sanselige, seksuelle og stimulationsmæssige behov tilstrækkeligt godt og vær ikke bange for at prøve noget nyt. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Voldsomme blæresmerter behøver ikke være betændels...
Feder frugt nu også?

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image