Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
4 minutes reading time (726 words)

Her er de svære følelser, der slukker lysten i parforholdet

Her er de svære følelser, der slukker lysten i parforholdet

De sværeste følelser i kærlighedslivet er ikke som mange tror, vrede og jalousi. Det er nemlig følelser, der let kan repareres og er en naturlig ingrediens i kærlighedsforhold – mange oplever mere nærhed og bedre sex, når de har haft et godt skænderi. De allersværeste følelser er skyld og skam (som hænger sammen med dårlig samvittighed) og den største udfordring er foragt.

{snippet start}

Foragt og væmmelse er forbundne og de slukker kærligheden og sympatien mennesker imellem. Det gør ikke noget, man bliver vred på sin partner, men hvis foragten sniger sig ind, er der tale om et meget større problem. Den sniger sig ind, når man undlader at erkende og reparere de følelsesmæssige skader, der sker i et forhold. Bebrejdelser skader og dækker ofte over egen dårlige samvittighed (ja det er kompliceret at elske). Skaderne forværres hvis man idylliserer eller bortforklarer snarere end at være ærlig. Konfrontation kan være enten opbyggende eller nedbrydende, og den nedbrydende anklagende form slukker al lyst. Det kræver modenhed og mod, at mærke efter og erkende, når man har såret, svigtet eller skadet sin partner eller selv er blevet såret. At skyde skylden for egen mistrivsel over på partneren, bidrager ikke til at bevare kærligheden.

I et sundt og velafbalanceret forhold er ærlig kommunikation vejen til at reparere følelsesmæssige skader. Hvis begge parter kan og vil tage ansvar for egen adfærd, egne tanker og meninger, er der mulighed for harmonisk udvikling og gensidig behovstilfredsstillelse. Men intet balancerer af sig selv, det kræver en kontinuerlig indsats at skabe succes i kærlighed og venskab. Hvis man kun kan skabe ulykke, er det bedre at kaste håndklædet i ringen og sætte pris på det, der var, da det var lykkeligt. Det er jo i de tætteste relationer, at man udvikler sig mest – på godt og på ondt.

Dysfunktion i parforhold opstår, når der er mange ”skæve leveregler”, ansvarsflugt eller beskyldninger uden rod i virkeligheden. Skænderier er ikke tegn på, at der er noget galt (medmindre de ingen ende har) men på at parterne kæmper for at genoprette balancen. Hensigten med at skændes må aldrig være, at nedgøre den anden eller at få sin vilje – men at genvinde balancen og kærligheden.

Et harmonisk og produktivt forhold er en stadig proces og har de bedste vilkår når:

  • Der er accept og erkendelse af forskelle i opfattelse af ”rigtigt og forkert”, ”godt og dårligt”, ”sympatisk og usympatisk”osv. Accept betyder ægte empati for den andens måde at være anderledes på.
  • Der er fokus på hvad du selv kan gøre snarere end på hvad du ikke kan holde ud, partneren gør
  • Der ikke forekommer sammenblanding af det, man er utilfreds med. Eksempel: ”Du kom for sent igen”……”du respekter mig ikke”. Det er ikke en ærlig måde at give udtryk for sin utilfredshed på. Start altid med at udtrykke dig ærligt og præcist om hvad problemet er: ”Jeg er vred over, at du igen kommer for sent og lader mig vente”.
  • I har en fælles plan om, hvordan I skal håndtere de problemer, der opstår. Hold op med at forlange, at den anden skal tænke på din måde og leve efter dine regler. Forandringer opstår ikke ved tvang, men derimod ved at de føles attraktive.
  • I lægger mærke til, når der er noget der fungerer godt og husker at give udtryk for jeres tilfredshed, I sætter pris på den andens indsats og er villige til selv at gøre en indsats.
  • I begge accepterer at man har lov til ikke altid at have lyst – uden fordømmelse, anklager eller bebrejdelse

Følelsen af fællesskab er godt for sjælen. Den kommer af at dele synspunkter og vise forståelse, også når der er modstridende interesser. Der kan opstå uenighed på alle områder og så gælder det om at skabe en sikker platform, hvor der er plads til uenigheder.

Den helt store udfordring er, at bevare evnen til at være til stede og lytte til den anden, også når man er ophidset, provokeret eller har fået rystet sine egne overbevisninger langt udover comfort-zonen.

Din partner er et menneske, der ligesom dig kan have svært ved at ændre sine vaner. Alt det du startede med at falde for, dengang du blev ramt af et massivt tryk på oxytocin knappen (forelskelse) kan blive til massiv irritation og i sidste ende foragt - og det har aldrig været målet med det vellykkede parforhold.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Kønsvorter viste sig at være kræft
Hormonplaster hjalp mod hedeture

Related Posts

 

Comments 1

Gæst - Marianne on mandag, 14. maj 2018 19:21
Rigtig godt skrevet

Syntes det er rigtig godt skrevet. En ærlig kommunikation mellem partnere er vejen til at reparere de følelsesmæssige ting i forholdet. Min mand og jeg havde selv problemer for lidt over et år siden, hvor vi næmrest undgik hinanden og ikke var 100% ærlige overfor hinanden.
Jeg har hørt at mange oplever det samme, så jeg vil meget gerne anbefale https://parpraksis.dk som vi benyttede til andre, så de kan få den hjælp de mangler.
Man vil ikke fortryde det og følelse af at forholdet bare spiller, er det dejligste der findes.

mvh
Marianne

Syntes det er rigtig godt skrevet. En ærlig kommunikation mellem partnere er vejen til at reparere de følelsesmæssige ting i forholdet. Min mand og jeg havde selv problemer for lidt over et år siden, hvor vi næmrest undgik hinanden og ikke var 100% ærlige overfor hinanden. Jeg har hørt at mange oplever det samme, så jeg vil meget gerne anbefale https://parpraksis.dk som vi benyttede til andre, så de kan få den hjælp de mangler. Man vil ikke fortryde det og følelse af at forholdet bare spiller, er det dejligste der findes. mvh Marianne
Already Registered? Login Here
lørdag, 18. maj 2024

Captcha Image