Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
2 minutes reading time (366 words)

Sådan behandles lavt stofskifte

Sådan behandles lavt stofskifte

De fleste mennesker er bekymrede, når de får konstateret en kronisk sygdom.

I min konsultation havde jeg i går en meget glad kvinde på 58 år, der var så taknemmelig efter at have fået konstateret lavt stofskifte for et halvt år siden og nu var så velbehandlet, at jeg fik en omfavnelse da kvinden forlod konsultationen.

Et lavt stofskifte påvirker alle organer i kroppen og giver typisk symptomer som træthed og kuldskærhed. Symptomerne udvikler sig over lang tid og det var netop tilfældet med min patient, der havde været træt gennem 1 år før diagnosen. Patienten havde slået symptomerne hen med, at hun var ved at komme op i årene og at alt gik lidt langsommere.

Hun havde fået tiltagende forstoppelse og var begyndt at spise mere fiberrig kost. Vægten var øget med et par kilo, og hun havde overbevist sig selv om at det var pga. træthed og mindre motion. Huden var tiltagende tør. Desuden havde hun tiltagende hukommelsesbesvær og havde sværere ved at klare sit arbejde. Hun var sygemeldt første gang jeg så hende for et halvt år siden, men nu igen i fuldtidsarbejde.

Patienten fik for et halvt år siden konstateret lavt stofskifte ved en blodprøve. Hun havde ingen struma og startede straks Euthyrox®, som er et stofskiftehormon, der indtages dagligt en halvt time før morgenmaden. Stofskiftehormonerne sørger for hele kroppens energiomsætning og er livsvigtige.

Betændelsestilstand

Den hyppigste årsag til lavt stofskifte er sygdommen Hashimotos Thyroiditis, som er en betændelsestilstand, hvor kroppen reagerer mod sit eget væv (skjoldbruskkirtlen),  og det var denne sygdom patienten havde. Risikoen for at få lavt stofskifte er cirka 5 pct. gennem livet.

Eltroxin® og Euthyrox® er syntetisk fremstillede stofskiftehormoner, som ligner menneskets eget hormon og omdannes i kroppen til et vigtigt hormon. Langt de fleste får et godt liv med denne  behandling alene.

Min patient fik det gradvist bedre over 3-4 måneder, og da jeg så hende sidst havde hun fået sit ”gode gamle liv tilbage”. Jeg var også glad og afsluttede hende til videre årlig kontrol hos egen læge.

Det er nødvendigt at kontrollere disse patienter livslangt og årlig. De ældre har ofte brug for lidt mindre medicin, og sjældent kan man sammen med lavt stofskifte udvikle andre hormonsygdomme. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Personlige rettigheder er guld værd
Også mænd kan bløde ved samleje

Related Posts

 

Comments 2

Gæst - Anett Kromann on fredag, 16. maj 2014 09:12
Stofskiftedemonstration

Ikke andre hormonsygdomme, når man har lavt stofskifte og Hashimotos??? Tror jeg kunne nævne de første 10 som de 1250 kvinder jeg kender med sygdommen:
Se venligst vores video om emnet : https://www.youtube.com/watch?feature=youtube_gdata&v=b1kzMDIXNuU&app=desktop

Ikke andre hormonsygdomme, når man har lavt stofskifte og Hashimotos??? Tror jeg kunne nævne de første 10 som de 1250 kvinder jeg kender med sygdommen: Se venligst vores video om emnet : https://www.youtube.com/watch?feature=youtube_gdata&v=b1kzMDIXNuU&app=desktop
Gæst - malene Madsen on fredag, 16. maj 2014 11:49
hjælp

Hey pia Hvordan får jeg en tid hos dig. Er sikker på det er det der er galt med mig. Kh malene Madsen

Hey pia Hvordan får jeg en tid hos dig. Er sikker på det er det der er galt med mig. Kh malene Madsen
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image