Voksne Bloggere
Myten om lykke
Det er vores reaktion på en begivenhed, vi skal forholde os til og ikke selve begivenheden, som vi alligevel ikke kan ændre. Det er nemlig de store uforudsigelige ting i livet, der kan hærde og styrke os, hvis vi ellers griber chancen.
Falske løfter er altid skuffende. Men mange af os skuffer os selv ved at jagte lykken på områder, der ikke er nogen som helst evidens for. Tværtimod modbevises vores antagelser ofte: Jeg bliver lykkelig, når…….(udfyld selv resten).
Alligevel køber vi den. Myten om lykke i ægteskab, børn, arbejde, rigdom osv. Men virkeligheden afspejler en anden sandhed nemlig, at der er flere udfordringer, end der er automatisk lykke i de nævnte livsområder. Meget af det, vi oplever som glæde og tilfredsstillelse, lige når det sker, holder ikke i længden. Men det værste er nok, at når myten om lykke ikke holder, så tror vi, at der må være noget galt med os. Vi sammenligner vores liv med det, vi på overfladen får at vide om andre. Men vi glemmer, at man sjældent siger til andre, når man alligevel ikke er spor lykkelig med det nye job, det nye forhold, den dyre rejse osv.Tendensen til at dække over ulykkelige følelser selv blandt gode venner, kan forvrænge det, vi sammenligner vores liv med.
Den omvendte myte er mindst lige så skræmmende: Jeg bliver aldrig lykkelig igen…fordi. Den opstår, når der er sket noget kritisk, en skilsmisse, et tab, en fyring eller bekymrende problemer med børn og børnebørn. Livet, som vi kender det, ændrer sig hele tiden, og så tror vi, det er en katastrofe.
Begge dele er tankespind. Det kan medføre mistrivsel, angst og depression. Det er i virkeligheden vores reaktion på de begivenheder, vi udsættes for og ikke selve begivenheden, vi skal gøre noget ved. Mange livsbegivenheder er vi slet ikke herre over. Nogle hændelser ændrer vores liv til det værre eller bedre, men vi kan selv gøre en stor forskel for de konsekvenser, begivenhederne får.
Grib chancen
Med alderen hober såvel ansvar som tab sig op, og livet bliver mere kompliceret, mere udfordrende og sommetider også mere forvirrende. Det er de store uforudsigelige overgange i livet, der hærder og styrker, så det er her, der er chance for vækst og udvikling. Grib chancen. En krise i livet kan fungere som mulighed for fornyelse, vækst eller meningsfuld forandring.
Jeg har igennem mit virke som kognitiv terapeut konstant oplevet klienter, der endte med at sige: ”Tak angst”, ”tak depression”, ”tak usikkerhed og forvirring” …”for uden ville jeg ikke have opdaget, at det liv, jeg levede, ikke var et tilfredsstillende og godt liv, og smerten har givet mig en ny chance for at få et meget bedre liv”.
Men forandring tilsmiler bedst den, der har forberedt sig. Måden, du vælger at betragte tingene på, er helt afgørende. Du kan betragte et problem som undergravende og uløseligt eller som en mulighed for vækst og fornyelse. Det gælder om hele tiden at træffe de sundeste og mest konstruktive beslutninger. Det er jo lidt af en livskunst, men forskningen hjælper os virkelig på vej. I livet er der mange omdrejningspunkter, og det er bedst at være forberedt. Det vil sige, du skal kende dine egne værdier, vide, hvad du skal nærme dig, og hvad du skal fjerne dig fra.
Forskningen viser klart at de, der har oplevet en vis modgang ultimativt er lykkeligere (mindre fortvivlede, stressede, svækkede eller traumatiserede) end dem, der slet ikke har oplevet nogen form for modgang (og måske har holdt sig krampagtigt indenfor sikkerhedszonen og gået glip af en masse). Det, som mange umiddelbart oplever som tilintetgørende, kan vendes til styrke og vækst og medføre robusthed. Negative følelser er en naturlig følge af modgang, men det er ikke klogt at forsøge at undgå følelser (heller ikke de negative), men det er klogt at lære at acceptere og håndtere disse følelser, så de giver anledning til en stærkere identitet og robusthed. Jo bedre vi tolererer og accepterer smerte, desto stærkere bliver vi. Jo mindre vi håndterer og tolererer de uundgåelige smertefulde følelser, desto mere bukker vi under og sidder fast i kroniske tilstande.
Hvad enten det er en lykkelig begivenhed (den, du elsker, frier til dig) eller en ulykkelig begivenhed (du mister dit ønskejob) så vil der i dagene, ugerne og månederne efter, ske en masse andre ting, der vil dæmpe glæden eller mildne smerten. Ingen kan forudsige, hvordan vi følelsesmæssigt har det i fremtiden, men alle kan beslutte at få så godt et liv som muligt.
Der er mange måder at styrke det ”psykologiske immunsystem ” på og gøre op med myterne samt begynde at leve livet fuldt ud.
Komprimerede råd:
- Vær ikke bange for forandringer – de kommer under alle omstændigheder
- Husk at positive og negative begivenheder ofte er flettet sammen
- Prøv ikke at spå om fremtiden – eller dine følelser i fremtiden
- Dan ikke dystre og pessimistiske billeder i dit eget hoved
- Som menneske er du langt mere udholdende, end du tror
- Som menneske har du en forbavsende tilpasningsevne
- Der er utallige veje til et godt liv
- Stol ikke blindt på din intuition – vent og tænk.
- Husk du i livet skal vælge og forme din egen unikke vej, der passer til din unikke personlighed.
Kilde Sonja Lyubomirsky: Myterne om lykke. Dansk Psykologisk Forlag.
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
Comments