Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
3 minutes reading time (539 words)

Gør noget godt for nogen

Gør noget godt for nogen

Vi mennesker er mest lykkelige, når vi kan glæde andre. Og det har intet at gøre med, om vi er rige eller fattige. Men det kræver medfølelse.

{snippet start}

Gavmilde mennesker opleves som mere attraktive end nærige mennesker, som sjældent er lykkelige eller populære.  Generøse mennesker er sjældent alene, men for at nyde frugterne af sin egen generøsitet, skal den helst være ubetinget.

Det betyder, at så snart man forventer mindst det samme til gengæld, som man giver, så mister gavmildheden sin kraft.  For at kunne ramme andres behov og ønsker, skal man også helst have gode empatiske færdigheder og være mindre optaget af sig selv.

Medfølelse, evnen til at tune sig ind på andres behov og ønsker og generøsitet hører til blandt de menneskelige dyder, og de går hånd i hånd. Noget alle finder sympatisk.  Derimod vækker det afsky eller afstandstagen, hvis nogen er selvisk, nærig og ude af stand til at dække andres behov.

På tværs af politik, religion og kultur svarer mennesker på spørgsmålet om, hvad, der gør dem lykkelige, at de er mest lykkelige, når de er i kontakt med noget vigtigere end sig selv og deres egne behov. Det har intet at gøre med, om man er rig eller fattig. Gavmildhed er en god egenskab. Kærlighed skaber automatisk trang til at gøre noget godt for den elskede, men motivationen er vigtig, for man kan være gavmild, fordi man har lyst til at glæde andre eller fordi man vil binde eller udøve magt og få den anden til at stå i gæld til sig.  Alle gode egenskaber kan praktisere på en opbyggende eller en nedbrydende måde. 

Giv og du vil få

Man være generøs på både intelligente måder og særdeles tåbelige måder. Det sidste kan skade mere end gavne. Forældre med dårlig samvittighed giver måske deres børn alt for dyre ting og alt for mange penge, så de ikke lærer værdien i at sætte tæring efter næring.  Generøsitet er bedst, når der er ægte kærlighed med i spillet. Så virker det bedst og huskes bedst og glæder mest.

Det bedste lykkeråd, man kan give, er, at gøre noget godt for nogen som vane og helt tilfældigt og samtidig møde andre fordomsfrit, hvilket vi i vores kultur kan have lidt svært ved!

Det være sig små, gode gerninger som at give en hjælpende hånd, komme med en venlig og kærlig bemærkning, række ud og finde ud af, hvad der er brug for.  Det vigtigste er IKKE at lade sig afvise af falsk beskedenhed, hvis ens gestus bliver mødt med afvisning p.g.a. ideer som, at ”man skal klare sig selv, for alt andet er flovt.” 

Du gør mest af alt noget godt for nogen, når du viser forståelse, accept og medfølelse, især når du fornemmer, de har mest brug for det.  Din medfølelse og din accept er det bedste, du kan give andre, og jo mere du giver, desto mere vokser din beholdning, så den empatiske bank aldrig kommer til at stå i minus.  

Sjovt nok vil du opleve, at jo mere du giver til andre, desto mere vil du opleve, at du også helt ubetinget får tilbage. 

{snippet pagead}

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Selvkærlighed letter på vægtskålen
Sådan kommer du godt i gang med crosstraineren

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
lørdag, 20. april 2024

Captcha Image