Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
3 minutes reading time (584 words)

Kys, kram og kæl vigtigt for din lykkefølelse

Kys, kram og kæl vigtigt for din lykkefølelse

Det er almen viden, at et tilfredsstillende, aktivt sexliv har helbredsmæssige fordele, og glædesfyldt sex løfter humøret. Det hænger sammen med mange psykologiske og biologiske faktorer. 

{snippet start}

Men som med al lykke og lyst kan sexlysten også give bagslag. Det handler nemlig i lige så høj grad om den betydning, man lægger i den seksuelle aktivitet og hvor godt, man samarbejder med sin partner om nydelsen.

Har du sex for at mærke nærvær og intimitet og dermed glæde? Eller fordi du har fysisk lyst og brug for den orgastiske udløsning,? Eller fordi du kun føler, du er god nok, når du er seksuelt ønsket ? Eller fordi du er bange for at miste din partner?

Der er mange former for motivation, men den seksuelle lyst er forbundet med hormonet oxytocin, som også kaldes kærligheds- eller krammehormonet. Det har stor betydning for, at der dannes tilknytning mellem mor og barn, og det er forbundet med forelskelsens rus, hvor man kun sanser den elskede. Desuden er det nødvendigt at producere dette hormon for at kunne føle tillid og gavmildhed.

Mængden af oxytocin i kroppen har således stor indflydelse på menneskets evne til at udvikle succesfulde kærlighedsforhold. Det er også et fremragende middel mod stress og har indirekte en helbredende virkning på mange psykiske problemer som angst og depression, bekymringer og smerter. Men kærlighedshormonet skal have visse betingelser for at være aktivt, for det produceres ikke på kommando eller ved at tænke, at sex med den samme partner mere end en gang er kedeligt.

Husk intimiteten

Seksuel tilfredsstillelse og intimitet er forbundne, og intimitet er i lige så høj grad psykologisk som fysisk. Lyst kræver selvfølgelig, at man kæler og bliver kælet for, at man kan give slip og lade sig ophidse og rive med, hvilket er svært for mange mennesker, der lader negative tanker hindre lysten i at få tag. For at opleve kærlighed på en seksuelt stimulerende og elektrisk måde, skal der intimitet til. Ikke kun fysisk. Den psykiske kontakt kræver også intimitet og intime færdigheder. Det kræver såvel selvafsløring som ægte interesse, accept og fordomsfri indstilling til den anden – og sig selv.

{module also parfohold}

For at nyde sex og give og modtage, skal du kunne føle dig sikker og elsket. Måske derfor går seksuel aktivitet ned, når der er kritik, utilfredshed og skænderier i forholdet, og mange forhold går i stykker, fordi nyhedsinteressen daler og ikke erstattes af varig intimitet og ubetinget accept. Kærlighed må aldrig blive betinget, så går den i stykker.

Lysten sidder i hjernen

Sexlyst kan selvfølgelig sagtens eksistere uden dyb kærlighed, men næppe uden sympati og tiltrækning. Det meste af lysten sidder faktisk i hjernen og er betinget af et komplekst samspil mellem hormoner og signalstoffer, men det, der for alvor vækker lysten, er den intime kontakt, som får dig til at føle dig ønsket, tiltrækkende, værdifuld, så du tør give dig hen.

Det er klart, at det er hæmmende at føle sig forpligtet til sex uden at have lyst, og det er en sikker måde at ødelægge lysten på. Men der er sammenfald mellem lykke, livslyst, sundhed og sexlyst. Så den seksuelle lyst må aldrig ignoreres eller opgives, det er en livsnerve, der ikke kun medvirker til at menneskeheden overlever, men også til at det enkelte menneske føler sig godt tilpas i livet og er i trivsel. Men husk at for at kysse, kramme og kæle skal man først have lov!

{snippet pagead}

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Selv erfarne gynækologer kan tage fejl!
Brækkede lårbenet af at rejse sig op

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image