Voksne Bloggere
Lakrids medførte hævede ben og forhøjet blodtryk
I januar 2014 så jeg en 55 årig kvinde der havde haft det ønske at tabe sig. Hun gik hos diætist fra efteråret 2013, og de første måneder tabte hun fint i vægt og indtog færre kalorier end vanligt.
I december (2013) tog hun derimod 5 kg på i vægt, fik hævede ben og begyndte at få det dårligere.
Hendes blodprøver viste, at der var lav kalium i blodet, og blodtrykket var en lille anelse forhøjet.
Pga. af det lave kalium i blodet blev hun henvist til os til videre undersøgelser af det såkaldte Conns syndrom - en meget sjælden hormonsygdom i binyren, som skyldes en svulst, der danner for meget af hormonet Aldosteron.
Når en person har forhøjet blodtryk, skal der altid spørges om de indtager lakrids. Lakrids kan i nyrerne hæmme omdannelsen af aktivt hormon til inaktivt hormon og dette kan lede til, at væske holdes tilbage i kroppen (evt. vægtstigning) og forhøjet blodtryk, samt indimellem lavt kalium i blodet. Der skal blot 50 gram lakrids til dagligt.
Lakridspulver og lakridsshots
Min patient havde indtaget rigeligt lakridspulver for at dæmpe sin sukkertrang og var startet med dette i november 2013. Resultatet var så ovenstående symptomer ca. en måned efter opstart med lakrids pulver. Jeg har netop set hende igen her i begyndelsen af februar 2014. Hun har tabt alle 5 kg, har fået normale blodprøver, normalt blodtryk og har fortsat med sin diæt (uden lakrids). Hun har ingen hormonsygdomme og skal ikke undersøges nærmere.
Igennem årene har jeg haft patienter, der har spist en pose lakrids dagligt, og derefter ophørt. Man skal huske også at spørge, hvad patienten drikker. I september 2013 så jeg en 69 årig kvinde, der drak 4 små lakrids shots dagligt (fra Aldi), og hun fik ligeledes normalt blodtryk efter ophør. Det er ærgerligt at tage blodtrykssænkende medicin, hvis man blot ved ophør med lakrids kan få normalt blodtryk.
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
Comments 1
Lakrids er, så vidt jeg ved, udtræk af lakridsrod og det er vel det, der er skadeligt for kaliumindholdet i blodet.
Men hvad med salmiak ? Og hvad med anis ?
Det kaldes/smager også i retning af lakrids, men er det skadeligt på samme måde ?